Antena 3 CNN Război în Israel Ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar: "Iranul va plăti dacă se implică în acest conflict"

Ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar: "Iranul va plăti dacă se implică în acest conflict"

Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, a explicat la Antena 3 CNN, ce informaţii are de pe linia de front şi care este situaţia ostaticilor, dar şi a evacuării civililor din Fâşia Gaza, înainte de ordinul pentru atacul terestru.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Oct 2023   •   19:17

Întrebat care sunt ultimele informaţii pe care le are din Israel, mai ales despre ordinul de evacuare al civililor din Fâşia Gaza, Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România a spus:

"După ce am luat controlul satelor și orașelor de pe teritoriul Israelului, din păcate descoperim tot mai mulți oameni decedați, tot mai multe cadavre care trebuie identificate. Mii de oameni au fost uciși în urma acestui atac al Hamas-ului. Oamenii sunt greu de identificat pentru că uneori corpurile lor sunt arse. Încercăm să ne identificăm morții.

Totodată încercăm să le transmitem informații concrete familiilor, nu doar familiilor celor care au murit, dar și familiile celor care au dispărut. Prin urmare, depunem eforturi continue.

Lideri din alte state și ofițeri în armată vizitează orașele, satele, iar locurile arată devastator. E greu de privit așa ceva, însă sperăm că vom reuși să găsim o soluție și soluția este să nimicim gruparea Hamas și asta ne propunem să facem.

Armata israeliană se pregătește pentru operațiunea terestră

Vom ataca din aer țintele militare ale grupării Hamas, iar acum armata se pregătește și de operațiunea terestră. Această operațiune este iminentă. Nu știm când va avea loc, dar se va întâmpla cu siguranță și drept urmare am cerut populației din nordul Fâșiei Gaza să se îndrepte către sud".

1.000 de teroriști Hamas au fost neutralizați de la începutul atacului

- Care sunt așteptările armatei israeliene? Câți teroriști s-ar putea ascunde în acest moment în Fâșia Gaza?

"Armata noastră a neutralizat 1.000 de terorişti în Israel,în timpul atacului Hămas-ului, atunci când încercam să ne apărăm. Însă ar putea fi mii sau zeci de mii în Fâșia Gaza. Și nu vorbim doar despre teororiști. Avem acolo și muniție, tuneluri, echipamente militare, stații militare pe care trebuie să le distrugem, iar asta ne va lua mult timp".

- Care sunt ultimele informații pe care le aveți despre ostatici?

"Din păcate, este o situație devastatoare, dificilă, pentru că în acest moment nu avem un răspuns pe care să îl putem da familiilor. Guvernul a decis să facă mai multe lucruri.

De exemplu, mai întâi să instituie un grup de informații care va colecta informații pe această temă. Ieri, forțele de apărare au pătruns în Fâșia Gaza pentru a recupera trupurile celor care au fost uciși în drumul lor spre casă. Totodată, guvernul a numit un negociator. Clar este faptul că nu negociem cu ce vrem să facem, adică să intrăm cu grijă în Fâşia Gaza, pentru a reduce cât mai mult numărul victimelor colaterale.

Dar asta nu ne va opri din a intra în Fâșia Gaza și a înlătura amenințarea. În prezent ne confruntăm cu o problemă în întreaga regiune".

"Dacă Iranul se va implica în acest război, va suporta consecințele"

- Care sunt așteptările Israelului în ceea ce privește vizitele secretarului SUA Antony Blinken în ţările arabe?

"Cred că statele arabe din jur sunt foarte îngrijorate din cauza violenței atacurilor Hamas și chiar dacă nu recunosc asta, înțeleg faptul că dacă nu scăpăm de gruparea Hamas, aceasta va reprezenta o amenințare și la adresa lor, nu doar la adresa noastră".

- Ne-am putea aștepta ca Iranul să se alăture în mod oficial războiului?

"Este îngrozitor faptul că a avut loc o astfel de întâlnire între teroriști și lideri ai unor state și mai ales faptul că există și acest post de televiziune care difuzează așa ceva, care este o simplă propagandă. Faptul că Iranul folosește această mașinărie de propagandă împotriva Israelului este înfiorător. Va trebui să ne regândim relația cu Iran.

Ministrul de externe a spus tot felul de lucruri, însă noi am spus clar că dacă iranienii vor încerca să se alăture acestui război, vor suferi consecințele. Nu ne dorim să escaladăm războiul, pentru că acum dorim să îi înlăturăm pe membrii grupării Hamas, însă suntem pregătiți și pentru escaladarea conflictului. Iranul va plăti, dacă se va decide să se implice în acest conflict.

"Hamas a comis o dublă crimă de război"

- Am putea vedea în Europa ce se întâmplă acum în Israel?

"Cu siguranță avem destul elemente extremiste în Europa chiar acum când vorbim. Nu este o simplă coincidență faptul că președintele francez a emis un ordin împotriva demonstrațiilor. El a luat această măsură nu pentru că Franța nu mai este o țară democratică, ci pentru că aceia nu sunt manifestanți, sunt oameni care pun siguranța publică în pericol. Și dacă acești demonstranți admiră membri ai grupărilor Hamas, extremismul va continua să se dezvolte, pentru că așa iau naştere mișcările fanatice islamiste. Trebuie să înțelegem că dacă Israel nu își îndeplinește datoria, nu doar față de cetățenii săi, ci și față de grupările extremiste, și anume de a le distruge aceste tipuri de conflicte se vor extinde și în Europa. În urmă cu câțiva ani, atunci când ne-au atacat cu rachete, v-am avertizat că astfel de atacuri se vor extinde și în Europa, şi așa s-a și întâmplat.

Armata noastră este foarte motivată. Suntem o armată de cetățeni, de rezerviști care au lăsat familia în urmă, au lăsat viața lor obișnuită în urmă și au venit la stațiile militare, și-au luat echipamentul, iar acum se pregătesc pentru a merge am Fâșia Gaza pentru a înlătura aceasta amenințare.

"Hamas folosește civilii din Gaza ca scut uman pentru a se ascunde"

Ei ştiu clar că nu doar viața lor, ci şi viața familiilor lor este în pericol. Va fi foarte dificil. Va dura săptămâni, poate chiar luni. Însă suntem gata să facem tot ce trebuie, pentru că este datoria noastră. Dacă nu ne vom lupta împotriva acestor teroriști, nu vom învinge.

Deci trebuie să facem asta. Acest război s-ar putea transforma într-un război pe termen lung. Va lua cu siguranță timp și nu ne grăbim. Trebuie să acționăm cu grijă, pentru că Hamas a comis o dublă crimă de război. În primul rând încearcă să tragă din nordul regiunii. Membrii Hamas împiedică oameni să plece cu maşinile şi le iau cheile din mână ca să nu părăsească zona pentru că vor să-i folosească populația pe post de scut uman.

Cine face asta? E vorba de organizație teroristă genocidă care comite un genocid. Ne confruntăm cu ceva foarte complicat. Ştiu că mulţi nu vor crede asta, dar este realitatea din teren.

Armata israeliană a dat trei avertismente. Până la această oră cetățenii trebuiau să elibereze Fâșia Gaza. Încercăm să acționăm cu grijă și armata încearcă să emită aceste avertismente și să dea aceste termene limită în funcție de ceea ce găsesc acolo pe teren. Sper vom reuși să ajungem în momentul în care vom retrage cât mai mulți cetățeni din Fâşia Gaza, cât mai mulți civili",  a spus Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România la Antena 3 CNN. 

 

×
Condiția prin care pensionarii pot primi puncte suplimentare
x close