Antena 3 CNN Război în Israel Antony Blinken, declarații lângă Benjamin Netanyahu: "Israelul are dreptul și obligația să se apere. 25 de americani au fost uciși de Hamas"

Antony Blinken, declarații lângă Benjamin Netanyahu: "Israelul are dreptul și obligația să se apere. 25 de americani au fost uciși de Hamas"

Secretarul de stat american Antony Blinken a susținut o declarație alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu în timpul vizitei sale, joi, la Tel Aviv.

de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Oct 2023   •   15:19

Blinken întreprinde în aceste zile o vizită în Orientul Mijlociu, pe agenda sa aflându-se, conform Departamentului de Stat al SUA, opriri și discuții în Israel și Iordania.

În Israel, Blinken a reafirmat sprijinul său pentru Israel, dar a subliniat că trebuie evitată rănirea civililor în conflictul cu Hamas și a insistat că SUA depun eforturi pentru a evita extinderea conflictului în zonă.

"Hamas este ISIS. Așa cum gruparea ISIS a fost zdrobită, va fi zdrobită și gruparea Hamas. Hamas trebuie tratată exact cum a fost tratată ISIS, trebuie eliminată din comunitatea națiunilor. Niciun lider nu ar trebui să se întâlnească cu ei, niciun stat nu ar trebui să îi adăpostească, iar cei care o fac trebuie sancționat. Urmează zile grele. Nu mă îndoiesc însă că vor câștiga în cele din urmă forțele civilizației.

Este un moment special. Trebuie să fim uniți, mândri, trebuie să ne ridicăm împotriva răului, așa cum o faci tu (Antony Blinken), așa cum o face America. Vă mulțumesc, celor din America, pentru faptul că sunteți astăzi, mâine și întotdeauna alături de Israel", a spus premierul israelian.

Antony Blinken: "Cât există Statele Unite, nu va trebui să vă apărați singuri"

"Este un moment greu, nu doar pentru poporul israelian, ci pentru întreaga lume. Vin aici nu doar ca secretar de stat al SUA, ci și ca evreu. Bunicul meu s-a confruntat cu pogromurile din Rusia. Tatăl meu vitreg a supraviețuit lagărelor de concentrare. Înțeleg și la nivel personal care este efectul acestor masacre asupra evreilor din Israel și din întreaga lume. Mi-e imposibil să mă uit la imaginile cu familiile ucise, la cum au fost uciși mama, tatăl și cei trei copii mici care încercau să se adăpostească în propria lor casă (de teroriștii Hamas).

Este doar unul dintre numeroase acte de terorism săvârșite de Hamas. În fața acestor manifestări brutale și inumane, care ne amintesc de tot ce a fost mai rău în ISIS  - persoane ale căror cadavre au fost batjocorite, persoane decapitate, copii executați în fața părinților sau părinți uciși în fața copiilor - ne punem întrebarea cum am putea înțelege, cum am putea suporta astfel de lucruri? (...) Chiar dacă vă puteți apăra singuri, pentru că sunteți puternici, nu veți fi nevoiți să faceți asta, atât timp cât vor exista Statele Unite ale Americii, pentru că vom fi mereu alături de voi. Iată mesajul președintelui Biden pentru prim-ministrul Israelului încă de când a început această criză.

Eu și colegii mei din guvernul SUA le transmitem în fiecare zi omologilor israelieni același mesaj (...) Voi reafirma avertismentul președintelui Biden adresat tuturor adversarilor Israelului, actori statali sau nu: nu atacați Israelul, pentru că este sprijinit de SUA. Am trimis în estul Mediteranei cel mai mare portavion al SUA, am întărit prezența aviatică în zonă și oferim și alte tipuri de sprijin. Continuăm să lucrăm îndeaproape cu cei din Israel pentru ca persoanele luate ostatice de Hamas să fie eliberate. Lucrăm pentru a împiedica răspândirea acestei crize și acesta este motivul pentru care fac o vizită de mai multe zile în regiune (...) 

Antony Blinken: "Vorbim de 25 de americani uciși de Hamas. Încercăm să oprim extinderea crizei în regiune"

Avem o poziție morală clară: trebuie să condamnăm terorismul pentru a nu-i periclita pe cei din Israel și din întreaga lume (...) Știm că Hamas nu a comis aceste atrocități gândindu-se la interesele și la viitorul palestinienilor. Hamas are un singur lucru pe agendă, distrugerea Israelului, uciderea evreilor (...) Israelul are dreptul și obligația să se apere și să se asigure că aceste lucruri nu se vor mai întâmpla niciodată (...) Este important să luăm toate măsurile posibile ca să evităm rănirea civililor și deplângem pierderea vieților persoanelor nevinovate, indiferent de naționalitate. Din păcate, numărul de vieți nevinovate luate de Hamas continuă să crească. Acum vorbim de 25 de americani uciși de Hamas (...)

Când vedem răul, ura, nebunia și efectele lor, trebuie să înfruntăm partea cea mai rea a umanității, să oferim o alternativă lumea violenței, fricii și terorii reprezentate de Hamas. Asta vor face SUA: vor lucra alături de Israel și de toți cei din regiune, fiind angajați pe drumul asigurării păcii și al unui Orient Mijlociu prosper și sigur", a spus Blinken.

Șeful diplomației americane a mai precizat că SUA "furnizează muniție, rachete interceptoare pentru reaprovizionarea sistemului Iron Dome, alături de alte materiale de apărare".

El a reamintit că "primele transporturi de sprijin militar american au ajuns deja în Israel și altele sunt pe drum".

"Pe măsură ce nevoile de apărare ale Israelului evoluează, vom lucra cu Congresul pentru a ne asigura că acestea sunt îndeplinite. Și pot să vă spun că există un sprijin bi-partizan copleșitor în Congresul nostru pentru securitatea Israelului", a conchis Blinken.

×
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close