Antena 3 CNN Război în Israel Bogdan Chirieac, despre atacurile teroriștilor Hamas în Israel: "Este un alt tip de război. Catastrofa umanitară este înspăimântătoare"

Bogdan Chirieac, despre atacurile teroriștilor Hamas în Israel: "Este un alt tip de război. Catastrofa umanitară este înspăimântătoare"

Bogdan Chirieac, analist în domeniul politicii externe, a comentat la Antena 3 CNN, cele mai recente evoluții ale războiului declanșat de mișcarea islamistă Hamas împotriva statului Israel.

de Ştefan Petrică    |    17 Oct 2023   •   10:28

Bogdan Chirieac a susținut că intrarea fizică în Fâșia Gaza de către Israel, ar putea duce la pierderi semnificative de vieți omenești printre palestinieni, ceea ce ar servi interesele Hamas, de a atrage atenția și simpatia lumii arabe și musulmane împotriva Israelului.

Întrebat dacă vede posibilă declanșarea operațiunii terestre de către Israel, înainte de vizita lui Joe Biden, analistul a spus:

"Joe Biden va veni mâine în Israel, va termina vizita și abia de atunci se poate întâmpla declanșarea unei operațiuni dacă se va mai întâmpla.

Nu exclud faptul că Israelul va prefera lovituri nechirurgicale care văd că au efect, au eliminat mulți lideri Hamas și incursiuni ale forțelor speciale pentru a găsi ostatici.

Citește și: Israel a activat Iron Beam, sistemul de apărare antiaeriană cu laser

Intrarea fizică în Fâșia Gaza ar putea provoca multe victime colaterale între palestinieni, adică exact ce își dorește Hamas.

Ei își doresc să transforme Gaza într-o baie de sânge, nu îi interesează că este sânge palestinian pentru a atrage ura lumii arabe și musulmane împotriva Israelului.

Din cauza aceasta au început și masacrul din 7 octombrie. Este un alt tip de război. Este acest tip de război terorist.

Întrebat care este motivul pentru care armata israeliană amână momentul pentru a intra în Gaza, analistul de politică externă a spus:

"Nu o să intre 300.000 de oameni în Gaza, să fie foarte clar. Probabil că vor intra câteva zeci de mii de militari, dacă totuși Israelul alege să intre acolo.

Probabil că Israelul va intra peste Hezbollah. Asta înseamnă că și Liban și Siria vor fi ținte ale armatei israeliene, mai degrabă, fiindcă acolo poți să te duci cu tancul.

Altfel, ce să poți face cu cel mai performant tanc din lume în Fâșia Gaza unde nu există drumuri, există câte o uliță pietruită. Ar trebui să dărâmi blocuri, iar sub blocuri se află civili pentru că nu au putut să plece. Nu este o luptă în câmp deschis.

Întrebat ce crede că s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat, Bogdan Chirieac a spus:

"Este de înțeles și Egiptul. El se descurcă destul de greu cu frații musulmani, nu dorește și teroriști Hamas pe teritoriul său.

În același timp, catastrofa umanitară este înspăimântătoare. Probabil că Egiptul va fi obligat să deschidă granița și se vor organiza tabere de refugiați, dar armata egipteană are nevoie de mai mult timp pentru a securiza acele tabere. 

Spun că vor deschide granița pentru că este presiunea imposibil de refuzat a SUA.

SUA încearcă să evite o catastrofă umanitară acolo.

Problema este că de partea Fâșia Gaza, Hamas nu vrea să-i lase să treacă dincolo, pentru că rămân fără un număr de scuturi umane.

Lor le convine baia de sânge, inclusiv sânge palestinian în Gaza.

Dar dacă armata israeliană va intra cu bocancul în Fâșie, vor avea și ei pierderi. Adică poate și Israelul să-și asume câteva mii de morți militari. 

Întrebat cât de puternic ar putea fi filtrul de la granița cu Egiptul și dacă ar putea trece teroriști Hamas

"Cu siguranță! Poate fi o familie cu opt frați, doi dintre ei sunt din Hamas. Poate unul sau doi dintre ei au săvârșit și crime în Israel. Cum faci să-i deosebești?

În plus, dacă frații pățesc ceva, oare ce vor gândi frații lor. Pentru că asta este problema, pentru un hamas ucis, alți cinci se alătură mișcării.

Nu te lupți cu Hamas, o organizație teroristă ordinară.

Hamas înseamnă mult mai mult. Este o ideologie. Ori împotriva unei ideologii, armatele nu prea au succes", a spus Bogdan Chirieac, la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: Război în Israel Bogdan Chirieac
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close