Antena 3 CNN Război în Israel Concesie uriașă anunțată de SUA: Egiptul deschide punctul de trecere Rafah pentru refugiații din Gaza | 350 de români se află în enclava palestiniană

Concesie uriașă anunțată de SUA: Egiptul deschide punctul de trecere Rafah pentru refugiații din Gaza | 350 de români se află în enclava palestiniană

Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Egipt și Gaza va fi deschis pentru refugiații palestinieni din enclavă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Oct 2023   •   07:37

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat american, Antony Blinken, după întâlnirea cu președintele egiptean.

Totodată, va fi permisă şi trecerea spre enclava palestiniană a ajutorului umanitar. Conform Jerusalem Post, citat de Antena 3 CNN, deschiderea punctului de frontieră ar trebui să aibă loc astăzi, la ora 9, ora României. 

350 de români sunt acum în Fâșia Gaza, iar 200 dintre aceștia au cerut ajutorul Ministerului Afacerilor Externe pentru a fi repatriați.

SUA numesc un diplomat pentru coordonarea efortului umanitar și îl trimit la granița dintre Egipt și Gaza

Secretarul de Stat american a mai anunțat că Administrația de la Casa Albă a numit un ambasador pentru coordonarea efortului umanitar al Statelor Unite cu ONU și țările din regiune.

Acesta se va afla astăzi chiar la granița dintre Egipt şi Gaza, pentru a pune la punct toate detaliile cu privire la deschiderea frontierei.

"În ceea ce privește Rafah, am avut o conversație foarte bună cu președintele (Abdel Fatah) el-Sisi. Și noi, și Egiptul am pus în mișcare un consistent sprijin material pentru oamenii din Gaza, iar punctul de trecere de la Rafah va fi deschis.

Invazia, temporizată de deschiderea graniței cu Egiptul pentru refugiații din Gaza

Împreună cu Națiunile Unite, cu Egiptul, cu Israelul şi cu alții, vom pune în aplicare mecanismul prin care să obținem asistență și să o aducem oamenilor care au nevoie de ea.

Este exact ceea ce ambasadorul David Satterfield își va asuma, după ce tocmai a fost numit de președinte. El va fi pe teren pentru a rezolva toate detaliile practice, astfel încât să putem merge mai departe", a precizat secretarul de stat american.

Presa internațională a relatat că SUA fac presiuni pentru temporizarea intervenției terestre a Israelului în Gaza până la deschiderea unui coridor umanitar pentru evacuarea civililor din enclavă.

×
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close