Antena 3 CNN Război în Israel Misiune secretă a batalionului israelian ”Ghepard”, format exclusiv din femei

Misiune secretă a batalionului israelian ”Ghepard”, format exclusiv din femei

Israelul a desfășurat un batalion format din cele mai bune, mai puternice și mai profesioniste femei-soldat, pentru a executa o activitate specială în inima Fâșiei Gaza.

Misiune secretă a batalionului israelian ”Ghepard”, format exclusiv din femei
Sursa foto: Getty
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Dec 2023   •   21:37

Maiorul Shira, în vârstă de 29 de ani, comandantul acestui grup de elită, a descris misiunea lor în Fâșia Gaza ca fiind un alt plafon de sticlă spulberat. Ea a declarat presei israeliene că a primit instrucțiuni de la comandantul batalionului mixt supranumit ”Ghepard”, să creeze o echipă formată numai din femei.

”Nu am avut nicio problemă cu acest lucru. Luptăm alături de bărbați și în cooperare cu unități speciale. Acesta este un punct culminant, un alt plafon de sticlă care a fost spulberat”, a spus ea.

Aceasta nu a putut dezvălui prea multe informații despre activitatea lor, rezumându-se să spună că unitatea lor specială participă la lupte și contribuie cu informații militare.

Căpitanul Panina, în vârstă de 26 de ani, fost ofițer de poliție, a primit, de asemenea, un rol important ca parte a acestui grup operativ.

La fel ca și maiorul Shira, ea crede că succesele batalionului lor deschid calea pentru viitoarele femei soldați din cadrul IDF.

”Când au început luptele, am făcut lucruri care nu au mai fost văzute niciodată în batalion. Am ajuns din sectorul egiptean în Gaza, care este o zonă de peste 200km. Este o nebunie. O forță mare a batalionului a ajuns la Holit pentru a ajuta, evacua răniții și a lupta”, spune ea.

Deși femeilor li s-a permis să se alăture IDF ca soldați în 1948, după încheierea Războiului de Independență, femeilor li s-a interzis să ocupe astfel de poziții.

Politica a ținut până la sfârșitul anilor 1990, când femeilor li s-a permis să se alăture unităților de infanterie și corpului de artilerie.

Atitudinile s-au schimbat pe măsură ce Israelul își îndreaptă atenția spre anihilarea Hamas. Acest lucru se întâmplă mai ales după ce o echipă de apărare formată numai din femei a reușit să elibereze un kibbutz la începutul luptelor împotriva Hamas.

×
Subiecte în articol: femei soldat IDF razboi Israel Fasia Gaza
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close