Antena 3 CNN Război în Israel Generalul (r) Eugen Bădălan: "E imposibil să intre în Gaza 300.000 de soldați israelieni. Invazia terestră este tardivă!"

Generalul (r) Eugen Bădălan: "E imposibil să intre în Gaza 300.000 de soldați israelieni. Invazia terestră este tardivă!"

Generalul (r) Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major General al Armatei Române, a comentat la Antena 3 CNN opțiunile pe care Israelul le are după trei săptămâni de război cu gruparea teroristă din Gaza.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Oct 2023   •   15:59

"Fâșia Gaza este un teritoriu de 40 de kilometri pe 10 kilometri, deci are 400 de kilometri pătrați.

Această suprafață de teren înseamnă, în acțiunile militare, capacitatea unei brigăzi, adică  undeva la vreo 50 de tancuri, 150 de autovehicule blindate de transport trupe și undeva la vreo 3.500 până în 4.000 de militari.

Asta este capacitatea terenului pentru a cuprinde acțiunea militară.

Având în vedere că Fâșia Gaza înseamnă și ce se află la suprafață, dar și o masivă construcție subterană de vreo 70 de kilometri de tuneluri, să spunem că dublăm sau triplăm numărul efectivelor israeliene care să rezolve problema Hamas din Gaza.

Generalul (r) Eugen Bădălan:  "Nu pot să încapă în Gaza 300.000 de militar și toate tancurile din Israel"

Asta înseamnă undeva la vreo 10-15.000 de oameni, dar în niciun caz 300.000. Nu au cum să încapă în Fâșia Gaza 300.000 sau numărul total de tancuri de care dispune Israelul. 

Invazia terestră israeliană este tardivă. De ce? Pentru că Israelul a pierdut confruntarea mediatică. Pentru că vedem ce se întâmplă, cine împotriva cui sau pentru cine se manifestă.

Toată lumea islamică, fără excepție, inclusiv Turcia, se manifestă total împotriva Israelului și susține Hamas.

Ei nu spun că susțin Hamas, ci susțin, chipurile, palestinienii. Dar nu ne-am lămurit care palestinieni. Cei care se află în Iordania, unde 70% din populația este palestiniană? Palestinienii din Cisiordania, conduși de Autoritatea Palestiniană? Sau palestinienii din Gaza, care sunt sub autoritatea unei organizații teroriste?

Întâi trebuie să ne lămurim pe care palestinieni îi susține lumea.

Generalul (r) Eugen Bădălan:  "În primele ore, răspunsul Israelului la atacul Hamas a fost aproape zero"

În opinia mea, în Fâșia Gaza, din punct de vedere al dramelor individuale, se întâmplă exact același lucru care se întâmplă în rândul populației civile israeliene, în urma loviturilor Hamas. La nivel individual, dramele sunt identice.

Problema care se pune este dacă vrem să gândim rațional și să stabilim care sunt elementele adevărului în această confruntare. Cine a inițiat confruntarea? O organizație teroristă care a lovit cu arme populația civilă a unui stat. Israelul a încercat să dea un răspuns. În primele ore răspunsul a fost aproape zero. 

Apoi și-au mobilizat armata și au început să răspundă. Sistemul "Cupolei de Fier" (Iron Dome, n.r.) al apărării antiaeriene israeliene a fost depășit de cantitatea de rachete lansate în prima oră de Hamas. Capacitatea Iron Dome era cam de 1200 de rachete posibil de contracarat pe oră. 

Ori în prima oră Hamas a utilizat aproape 5.000 de rachete, deci a fost depășită capacitatea sistemului", a spus Eugen Bădălan la Antena 3 CNN.

×
Judeţul în care a fost instalat primul limitator inteligent de viteză
x close