Antena 3 CNN Război în Israel Gruparea Hezbollah intră în război cu Israel | Tiruri de rachete trase din Liban

Gruparea Hezbollah intră în război cu Israel | Tiruri de rachete trase din Liban

După ce gruparea teroristă Hamas din Fâşia Gaza a declanşat un război în Israel, la nici 24 de ore gruparea Hezbollah, o grupare considerată a fi mult mai puternică decât Hamas, cu sediul în Liban, a intrat în război cu Israel.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Oct 2023   •   12:25

Bilanţul victimelor din Israel a ajuns la 350 de morţi şi peste 1800 de răniţi. Este anunţul făcut de purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene. Lupătorii Hamas sunt încă prezenţi în 7 oraşe din sudul ţării, potrivit unui comunicat al grupării, iar Hamas îi sprijină pe luptători cu tiruri de rachete asupra oraşelor israeliene.

Informaţia a fost confirmată şi de autorităţile israeliene, care spun că încă se duc lupte grele în oraşele de la sud. De cealaltă parte, Hamas a anunţat că, până în acest moment, 313 palestinieni au fost ucişi în confruntări şi aproape 2000 au fost răniţi.

Între timp, misiunea Naţiunilor Unite de menţinere a păcii din sudul Libanului anunţă că trupele sale vor rămâne pe poziţie pentru a ajuta la dezescaladarea situaţiei şi tot astăzi Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgenţă pentru a discuta despre conflictul izbucnit la graniţa Israelului cu Fâşia Gaza.

Sistemul israelian Iron Dome a interceptat, noaptea trecută, sute de rachete lansate de Fâşia Gaza. Tel Aviv-ul a fost bombardat aproape fără oprire de teroriştii din gruparea Hamas. Tot noaptea trecută, israelienii au dat o replică violentă prin operaţiunea Sabia de Oţel. Aceştia au lansat o serie de bombardamente în Fâşia Gaza menite să distrugă infrastructură militară a teroriştilor. Astfel, israelienii au distrus sediul Băncii Naţionale Islamice din Gaza, cea care finanţează gruparea Hamas.

"Statul Israel se află în război. Primul nostru obiectiv este, în primul rând, să curăţăm zona de forţele inamice care s-au infiltrat şi să restabilim securitatea şi pacea în aşezările care au fost atacate. Al doilea obiectiv, în acelaşi timp, este de a cere un preţ uriaş de la inamic inclusiv în Fâşia Gaza", a declarat premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

Presa internaţională anunţă că Israelul pregăteşte o invazie terestră de amploare în Fâşia Gaza

Mai multe publicaţii internaţionale au publicat, pe surse, informaţia că Israelul pregăteşte o invazie teresatră de amploare în Fâşia Gaza. Forţele aeriene israeliene au lovit un complex din Gaza, care aparţine şefului Departamentului de Informaţii al Hamas. De asemenea, Israelul a bombardat o zonă din Liban, după ce gruparea extremistă Hezbollah a atacat Israelul, în această dimineaţă, cu rachete.

Gruparea Hezbollah din Liban, considerată a fi mult mai puternică decât gruparea Hamas, susţinută de Iran, a atacat Israelul cu tunuri şi rachete, iar forţele aeriene din Israel au răspuns cu tiruri de artilerie şi drone. Acest lucru se întâmplă în contextul în care Libanul şi Israelul sunt considerate state inamice, deşi un armistiţiu între ele s-a menţinut, în mare parte, de la un conflict din anul 2006. În ultimii ani, au avut loc mai multe atacuri cu rachete de mică amploare din Liban care au determinat lovituri de ripostă din partea Israelului.

Pe de altă parte, avioanele de vânătoare israeliene au continuat să lovească Gaza, în această dimineaţă, în timp ce forţele de apărare au evacuat peste noapte rezidenţii israelieni din jurul Fâşiei Gaza. Forţele israeliene au lovit 426 de ţinte din Gaza, inclusiv zece blocuri-turn folosite de Hamas, iar zeci de mii de soldaţi israelieni acţionează la sol în jurul Fâşiei Gaza.

Astăzi, la prânz, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu a participat la o şedinţă cu şeful Statului Major, la sediul din Tel Aviv al Forţelor de Apărare Israeliene. La şedinţă au participat ministrul apărării, precum şi alţi înalţi oficiali din apărare şi securitate. De altfel, Benjamin Netanyahu a avertizat în această dimineaţă că Israelul va transforma părţi din Gaza în ruine.

×
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close