Antena 3 CNN Război în Israel Lista actualizată cu românii care vor pleca din Fâşia Gaza

Lista actualizată cu românii care vor pleca din Fâşia Gaza

Autoritatea palestiniană a publicat listele cu cetăţenii români care vor ieşi din Gaza, iar Antena 3 CNN a obţinut, pe surse, această listă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Noi 2023   •   11:27

Update 10:39 - Alți 51 de români sunt evacuați, miercuri, din Fâșia Gaza. Vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că în urma acordului transmis de autoritățile israeliene și cele egiptene pentru încă un număr de 51 cetățeni români din Fâșia Gaza și membri de familie, aceștia vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.

Evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de miercuri, cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse având în vedere că aceștia au fost informați în prealabil de către reprezentanții Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah.

Ştirea iniţială Un număr de 103 români vor fi evacuați din Fâșia Gaza și vor merge în Egipt, iar de acolo în România, a anunţat MAE.

Antena 3 CNN a obținut lista cu cei 103 români care vor fi aduşi în ţară.

Ministerul de Externe anunţă cum vor fi scoşi românii din Fâşia Gaza şi ce se întâmplă cu cei rămaşi acolo

Autoritatea palestiniană a publicat listele cu cetăţenii români care vor ieşi astăzi din Gaza, iar Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE, a explicat marţi, la Antena 3 CNN, cum vor fi scoşi românii din Fâşia Gaza. În plus, este o procedură în desfăşurare în prezent.

Un număr de 103 români vor fi evacuați din Fâșia Gaza și vor merge în Egipt, iar de acolo în România. De asemenea, vor fi şi 51 de cetățeni din Republica Moldova care se află în aceeași situație.

Din primele informații, se pare că aceștia, după ce vor trece de punctul de frontieră de la Rafa, vor fi însoțiți de autoritățile române în Cairo, iar apoi vor fi îmbarcaţi într-o cursă specială pentru a se întoarce în țară. 

"După cum știți, prima etapă din acest din acest plan a fost îndeplinit, faptul că 103 cetățeni români au fost înscriși pe listă şi li s-a acordat permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafa și de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt. 

Aceștia au fost informați de către colegii că urmează în cursul zilei de astăzi să fie evacuați, bineînțeles cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse. 

Vor fi întâmpinați de către colegii mei de la cele două unități consulare mobile. Aceștia ulterior vor fi însoțiți la Cairo și după parcurgerea tuturor etapelor intermediare, procedurale, vor veni în România prin intermediul unei curți aeriene speciale.

Deocamdată este un proces în curs, avem doar o listă cu lume care a fost validată de autoritățile israeliene și cele egiptene. 

Până la îmbarcarea în cursa specială, mai durează, e vorba de partea de transport, distanța de la Rafa către Cairo este destul de mare şi presupune traversarea peninsulei Sinai. 

De aceea, nu aș vrea la acest moment să anticipez, să anunț vreo dată. Tensiunea e mare. Doar 103 cetățeni și membrii de familie au fost incluși în această listă. 

Vreau să-i asigur pe toți cei care ne-au solicitat sprijin că este un proces în curs, că ambasada noastră la Cairo, ambasada noastră la Tel Aviv, precum și colegii din celula interinstituțională continuă dialogul cu autoritățile palestiniene și cele israeliene în vederea finalizării operațiunilor de evacuare pentru toți ceilalți cetățeni români și membrii de familie", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Radu Filip, marţi, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Război în Israel romani Fasia Gaza
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close