Antena 3 CNN Război în Israel Luminița Odobescu: "Evacuarea românilor din Gaza nu este posibilă în acest moment!"

Luminița Odobescu: "Evacuarea românilor din Gaza nu este posibilă în acest moment!"

Ministrul român de Externe a vorbit, luni, despre situația persoanelor cu cetățenie română blocate în Fâșia Gaza de la începutul războiului declanșat de Hamas prin atacul asupra Israelului din 7 octombrie.

de Delia Bulgaru    |    06 Noi 2023   •   12:34

260 de români și membri ai familiilor acestora au cerut să fie evacuați din Gaza, în timp ce în enclava palestiniană asediată de Israel se află 350 de persoane cu cetățenie română.

De asemenea, se știe până în acest moment că șase persoane care au și cetățenie română au fost răpite de Hamas și duse în Gaza.

O evacuare a românilor din Gaza nu este posibilă în acest moment, a recunoscut Luminița Odobescu.

Ministru român: "Situația din teren nu permite, momentan, evacuarea românilor din Gaza"

"Din păcate, situația din teren nu permite la acest moment evacuarea cetățenilor străini din Gaza, punctul de frontieră Rafah fiind în continuare blocat. Negocierile pentru deblocare continuă între actorii implicați. Celula de Criză MAE continuă demersurile susținute, pe toate palierele menționate, în vederea evacuării cetățenilor români", a spus Odobescu.

Ministrul a precizat că autoritățile de la București mențin dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene, cu Delegația UE la Cairo și cu misiunile diplomatice acreditate la în capitala egipteană, în vederea unei coordonări strânse a demersurilor de evacuare a cetățenilor români.

Odobescu a arătat că, în prezent, în sprijinul Ambasadei României la Cairo au fost trimise două echipe din Unitatea de Reacție Rapidă a Celulei de criză din cadrul Ministerului de Externe.

Ministrul român a abordat și situația ostaticilor pe care Hamas îi deține.

Ministru român: "România trimite ajutor umanitar în Gaza"

"România solicită eliberarea tuturor ostaticilor, fără precondiții, inclusiv a celor 6 cetățeni cu dublă cetățenie, israeliană și română, ostatici în Fâșia Gaza. În același timp, suntem profund îngrijorați și este de datoria noastră comună să facem tot ce ne stă în putință pentru a proteja viețile nevinovate ale civililor, pentru a atenua criza umanitară din Gaza și pentru a evita extinderea regională a conflictului.

Și pe aceste paliere am acționat împreună cu partenerii țării noastre și sunt în contact permanent cu omologii din regiune și cu partenerii internaționali ai României.

De asemenea, țara noastră a aprobat deja livrarea a 230 de tone de asistență umanitară de urgență pentru populația civilă din Fâșia Gaza", a detaliat Luminița Odobescu.

Citește și: SUA au trimis un submarin cu capacitate nucleară în Orientul Mijlociu, în timp ce susținătorii palestinienilor au luat cu asalt o bază militară din Turcia

SUA fac demersuri pentru redeschiderea punctului de trecere a frontierei de la Rafah

Oficialii americani lucrau, luni dimineață, pentru a obține redeschiderea punctului de trecere de la Rafah, în vederea continuării evacuărilor limitate din Gaza în Egipt, relatează CNN.

Gruparea Hamas a închis ruta sâmbătă, în urma unui atac israelian asupra unei ambulanțe despre care oficialii israelieni au afirmat că  a fost identificat drept unul "folosit de o celulă teroristă Hamas".

O sursă citată de CNN a menționat că nu guvernul israelian este cel care blochează redeschiderea trecerii de la Rafah.

Înainte de incidentul de sâmbătă, presa internațională a relatat că mai multe sute de persoane cu cetățenie străină, în special americani, au putut părăsi Gaza, pe parcursul mai multor zile, pe baza unor liste aprobate de părțile implicate.

Nicio persoană cu cetățenie română nu s-a aflat pe listele respective.

Israelul anunță deschiderea temporară a unui nou coridor de evacuare a populației în sudul Gaza

Locotenent-colonelul Avichay Adraee, un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare israeliene, IDF, a declarat că armata țării sale va deschide din nou un coridor pentru ca civilii din nordul Fâșiei Gaza să se poată refugia în sudul enclavei.

Oficialul a precizat că drumul Salah-al-Din va fi deschis, luni, pentru traficul spre sud între orele 10.00 și 14.00.

"Pentru siguranța dumneavoastră, profitați de acest timp pentru a vă deplasa spre sud, dincolo de Wadi Gaza", a comunicat el.

Coridorul umanitar a mai fost deschis duminică, timp de câteva ore, după ce a fost atacat sâmbătă de Hamas.

Se estimează că mai mult de o treime din populația de peste două milioane din Gaza ar fi reușit să fugă până acum în zona sudică. Presa internațională remarcă faptul că mulți au preferat să rămână în nordul enclavei, invocând problemele umanitare și atacurile aeriene care au loc și în sud.

×
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close