Antena 3 CNN Război în Israel "Vom asigura securitatea în Gaza pe perioadă nedeterminată!" | Netanyahu confirmă presupunerile cele mai sumbre pentru palestinieni

"Vom asigura securitatea în Gaza pe perioadă nedeterminată!" | Netanyahu confirmă presupunerile cele mai sumbre pentru palestinieni

Israelul își va asuma răspunderea generală pentru securitatea în Gaza pentru o "perioadă nedeterminată" după încheierea războiului declanșat de Hamas prin atacul din 7 octombrie.

"Vom asigura securitatea în Gaza pe perioadă nedeterminată!" | Netanyahu confirmă presupunerile cele mai sumbre pentru palestinieni
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Noi 2023   •   13:27

Acest anunț a fost făcut de premierul Benjamin Netanyahu într-un interviu difuzat luni de postul american de televiziune ABC News, notează CNN.

Intenția șefului guvernului israelian este confirmată la mai bine zece zile de la declanșarea unei operațiuni terestre ample a statului evreu în enclava palestiniană.

Responsabilii militari israelieni au spus, luni, că au reușit, practic, să  "împartă Gaza în două".

Nu este clar, momentan, ce prezență militară israeliană în Gaza este necesară pentru asigurarea "pe perioadă nedeterminată" a securității acolo.

Presa internațională remarcă faptul că David Muir, jurnalistul care l-a intervievat pe șeful guvernului israelian, a menționat în context că președintele american Joe Biden a estimat că ocuparea Fâșiei Gaza de către Israel ar fi "o greșeală".

Citește și: NYT: "Israelul a început în secret invazia masivă în Gaza!" | Radu Tudor: "Este etapa cea mai complicată!"

"Gaza trebuie să fie guvernată de cei care nu vor să continue calea Hamas. Cred că Israelul va avea, pentru o perioadă nedeterminată, responsabilitatea generală de securitate, deoarece am văzut ce se întâmplă când nu o avem. Atunci când nu avem această responsabilitate în materie de securitate, avem parte de o erupție a terorii Hamas la o scară pe care nu ne-am putut-o imagina", a declarat Benjamin Netanyahu.

El a reconfirmat că Israelul nu va accepta o încetare generală a focului până la eliberarea tuturor ostaticilor deținuți de Hamas. 

Totuși, premierul israelian a părut să fie de acord cu mici pauze locale ale conflictului, în scop umanitar.

"În ceea ce privește micile pauze tactice - o oră aici, o oră acolo - le-am mai avut înainte, presupun. Vom verifica situația pentru a permite intrarea de bunuri umanitare sau ieșirea ostaticilor noștri (...) Dar nu cred că va exista o încetare generală a focului", a insistat el.

Netanyahu a avertizat, de asemenea, Iranul și gruparea Hezbollah, susținută de Teheran și activă militar în sudul Libanului.

"Cred că au înțeles că, dacă intră în război într-o măsură semnificativă, răspunsul va fi foarte puternic și sper că nu vor face această greșeală", a conchis premierul israelian.

Foto: Atac aerian nocturn al armatei israeliene asupra taberei de refugiați Al-Shati (stânga) și urmări ale bombardamentelor israeliene în Gaza (dreapta)

×
Subiecte în articol: Benjamin Netanyahu Securitate Gaza Hamas
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close