Antena 3 CNN Război în Israel Oamenii din Fâșia Gaza fug din casele lor pentru a se refugia în zone mai sigure: "Israelul este pregătit pentru un război și nu numai pentru o operațiune militară"

Oamenii din Fâșia Gaza fug din casele lor pentru a se refugia în zone mai sigure: "Israelul este pregătit pentru un război și nu numai pentru o operațiune militară"

Maximilian Marco Katz, directorul Centrului pentru Combaterea Antisemitismului din România, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 CNN, despre situația oamenilor care trebuie să evacueze Fâșia Gaza, în 24 de ore.

de Ştefan Petrică    |    13 Oct 2023   •   17:46

Maximilian Marco Katz, directorul Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului în România, a precizat că, în acest moment, eforturile se concentrează pe asigurarea siguranței populației israeliene.

Prezența politicienilor precum Ursula von der Leyen și Roberta Metsola, dar și miniștrii de Externe ai Italiei și Germaniei, Antonio Tajani și Annalena Baerbock, precum și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, alături de Lloyd Austin, șeful Pentagonului, sugerează conștientizarea gravității situației și posibilitatea unui război, iar comunitatea internațională este îngrijorată din cauza situației tensionate.

Întrebat ce transmit autoritățile israeliene odată cu încetarea ultimatului de 24 de ore pentru evacuarea din partea de nord a Fâșiei Gaza, Maximilian Marco Katz a spus:

"Fără îndoială va începe o incursiune. Noi nu numim aceasta o invazie, ci o incursiune care este îndreptată și care are ca țintă Organizația Teroristă Hamas. 

Citește și: Fostul premier Ehud Olmert anunță planurile de război ale Israelului: "Nu există altă cale! Vor regreta ziua în care au început să facă aceste lucruri"

Nu știm exact când va începe, dar israelienii sunt pregătiți pentru această acțiune, cu toții urmăresc ceea ce se întâmplă în jurul Israelului.

Ceea ce se întâmplă la granițe, în special la granița de nord, s-a luat măsuri de avertizare a populației care locuiește în aceste zone.

Au fost evacuate anumite așezări din sudul Israelului, care sunt apropiate de granița cu Gaza și de asemenea, toți israelienii care stau în nordul Israelului sunt pregătiți pentru eventuale ripostări din partea celorlalte organizații teroriste Hezbollah.

Întrebat cum este posibilă evacuare unei populații de 1,1 milioane de oameni din partea de nord, să meargă într-un timp atât de scurt, de 24 de ore, în partea de sud, directorul a răspuns:

"Poate că răspunsul meu va fi dur, din punctul dumneavoastră de vedere, dar în acest moment nu cred că este un subiect care ne interesează pe noi. Noi fiind cei care suntem în Israel. Evacuarea înseamnă evacuare familiilor, scoaterea lor din zonele care vor fi targhetate de către armata israeliană. 

Armata israeliană a început de ieri să avertizeze populația din Gaza, asupra operațiunii pe care o va începe și dă posibilitatea oamenilor să se mute.

Acum, dacă vor oamenii să se evacueze sau să părăsească Gaza, cel mai indicat ar fi ca Egiptul să deschidă granița cu Gaza și să permită acestor palestinieni să intre pe teritoriul egiptean.

"Nu înțeleg această duplicitate a declarațiilor, dintr-o parte sunt declarații care susțin acțiunea Israelului împotriva organizației teroriste Hamas, din cealaltă parte vin și spun că populația care a fost avertizată că poate să devină victima acestei acțiuni, nu trebuie să părăsească acele zone care vor fi vizate. Și zone în care această organizație Hamas se află.

Coridorul de trecere al oamenilor depinde de palestinieni, depinde de egipteni. Cum administrează această situație. 

Întrebat cum sunt văzute în Israel, tensiunile din Iordania, Liban și toate protestele din statele musulmane, directorul a spus:

"Trebuie să înțelegem că populația israeliană și în general Israelul este pregătit pentru astfel de manifestații. Am văzut că la granița cu Iordania, au fost puse forțe iordaniene care au fost aduse pentru a preveni extinderea manifestaților și ajungerea protestelor la granița cu Israelul.

În Liban, se pare că nu există nimeni pe cei care vor să ajungă la graniță.

Vă asigur că Israelul a luat toate măsurile militare pentru a face oricărei situații care ar izbucni din acea zonă.

Întrebam ce negocieri se duc în acest moment în Israel, Marco Katz a spus:

"Mesajele interne sunt concentrate în special pe asigurarea condițiilor care să permită populației israeliene să-și continue viața în siguranță.

În ceea ce privește prezența tuturor politicienilor în Israel, eu cred că ea denotă că au devenit conștienți că Israelul, de data asta, este pregătit pentru un război și nu numai pentru o operațiune militară limitată și mă întreb dacă ei au sosit aici pentru a cere Israelului să activeze într-un mod limitat în timp ce declară în același timp că Israelul are dreptul să-și apere teritoriul și cetățenii.

Comunitatea internațională este extrem de îngrijorată, și pe bună dreptate", a spus Maximilian Marco Katz, directorul Centrului pentru Combaterea Antisemitismului din România, la Antena 3 CNN.

×
Alertă majoră. România ar putea rămâne cu doar 8 milioane de locuitori
x close