Antena 3 CNN Război în Israel Primele imagini cu liderii mişcărilor extremiste islamice la întâlnirea secretă de la Beirut | Gen. Bălăceanu: "Nu se acționează la nivel de state, ci prin organizațiile teroriste"

Primele imagini cu liderii mişcărilor extremiste islamice la întâlnirea secretă de la Beirut | Gen. Bălăceanu: "Nu se acționează la nivel de state, ci prin organizațiile teroriste"

Liderii principalelor trei organizaţii extremiste islamice s-au reunit la Beirut într-o întâlnire cu mize maxime pentru situaţia din Orientul Mijlociu.

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Oct 2023   •   11:32

Șeful grupului militant libanez Hezbollah, Hassan Nasrallah, s-a întâlnit cu șeful Jihadului Islamic palestinian, Ziyad al-Nakhalah, și cu liderul adjunct al Hamas, Saleh al-Aruri.

"Până în acest moment, liderul grupării Hezbollah, Hassan Nasrallah, nu a făcut nicio declarație, a fost foarte prudent, a tras către Israel și a atacat baze în principal militare, dar și civile în ultimele zile, ca să arate că Hezbollah este acolo pentru Hamasc. Este fratele mai mare care intervine, dar este foarte atent la declarațiile pe care le face. El a fost rugat chiar de guvernul din Liban să nu facă prea mulți pași spre un război regional, dar el acționează la ordinele Iranului. Această întâlnire nu ne arată decât ce am discutat noi și anume că Hamasul, dar şi Iranul, încearcă să implice alte forțe și să deschidă noi fronturi", a explicat Ilan Laufner, invitat în studioul Antena 3 CNN.

Nu se acționează la nivel de state, ci prin organizațiile teroriste

Şi generalul Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al Comandamentului NATO, spune că întâlnirea liderilor terorişti era de aşteptat.

"Nu se acționează la nivel de state și grupări de state. Nu văd nicio premisă de regionalizare sau mai ales de internaționalizare a conflictului. Se acționează prin organizațiile teroriste. 

Plecăm de la ideea că acțiunile în continuare a celor trei organizații teroriste vor fi condiționate, pe de o parte, de modul în care va acționa armata israeliană. Ei se vor activa masiv în momentul în care se va trece la operația terestră. (...) Vor acţiona în momentul în care ei vor considera că este un punct critic. Din analiza mea, punctul critic îl reprezintă momentul în care armata israeliană va trece la operația terestră, pentru că de aici jucăm lucrurile din perspectivă militară.", a explicat generalul Bălăceanu. 

 

×
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close