Antena 3 CNN Război în Israel Răsturnare de situație în Israel: încetarea focului cu Hamas și eliberarea ostaticilor deținuți de gruparea teroristă nu mai intră în vigoare astăzi

Răsturnare de situație în Israel: încetarea focului cu Hamas și eliberarea ostaticilor deținuți de gruparea teroristă nu mai intră în vigoare astăzi

Acordul dintre Israel și Hamas, care ar urma să ducă la eliberarea a 50 de ostatici deținuți de gruparea islamistă și la o încetare a focului de patru zile, nu mai intră în vigoare joi dimineața, așa cum se anunțase de către ambele părți.

de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Noi 2023   •   07:13

Astfel, potrivit Consiliului Național de Securitate din Israel, niciun ostatic nu va fi eliberat înainte de ziua de vineri.

Intrarea în vigoare a armistițiului temporar cu Hamas este, de asemenea, amânată până vineri, a declarat un oficial israelian pentru CNN.

Nu este clar ce anume a dus la amânarea aplicării înțelegerii mediate de Qatar, cu sprijinul SUA și al altor state, pe parcursul ultimelor săptămâni.

O sursă israeliană la curent cu această chestiune a minimalizat importanța amânării, spunând că este cauzată de "detalii relativ minore de implementare".

Între timp, Curtea Supremă a Israelului a respins o contestație legală a acordului privind ostaticii din Gaza, iar premierul Benjamin Netanyahu a dat asigurări că înțelegerea cu Hamas nu include "eliberarea criminalilor".

SUA speră că acordul dintre Israel și Hamas va intra, totuși, în vigoare vineri

Administrația Biden speră că procesul de eliberare a ostaticilor va începe vineri dimineață, pe măsură ce părțile vor rezolva "ultimele detalii logistice", a declarat miercuri seară purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson.

"Acordul a fost convenit și rămâne stabilit. Părțile lucrează la ultimele detalii logistice, în special pentru prima zi de punere în aplicare", a spus Watson.

"Opinia noastră este că nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplării în momentul în care ostaticii încep să se întoarcă acasă. Obiectivul nostru principal este să ne asigurăm că sunt aduși în siguranță. Acest demers este pe drumul cel bun și sperăm că punerea în aplicare va începe vineri dimineață", a adăugat ea.

Un oficial american de rang înalt a precizat că este nevoie de mai mult timp pentru a pune la punct detaliile legate de locațiile și traseele fiecăruia dintre ostatici, precum și logistica deplasării acestora. 

S-a luat hotărârea de a aștepta o zi în plus pentru a reduce la minimum posibilitatea ca lucrurile să meargă prost, a precizat acest oficial, dezvăluind că Israelul a luat această decizie împreună cu Qatar și Egipt și că SUA au fost consultate și au fost de acord.

El a confirmat, totodată, că Israelul nu a primit încă numele celor din primul grup de ostatici pe care urmează să-i elibereze Hamas, și a estimat că ar fi îngrijorător dacă nu ar exista o astfel de listă până joi seara.

×
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close