Antena 3 CNN Război în Israel Ce este Hezbollah, gruparea șiită libaneză care luptă alături de Hamas împotriva Israelului

Ce este Hezbollah, gruparea șiită libaneză care luptă alături de Hamas împotriva Israelului

Gărzile Revoluționare din Iran au fondat Hezbollah în 1982, la mijlocul războiului civil din 1975-90 din Liban. A făcut parte din efortul Iranului de a-și exporta revoluția islamică din 1979 în jurul regiunii și de a lupta împotriva forțelor israeliene după invazia lor din 1982 a Libanului. Împărtășind ideologia islamistă șiită a Teheranului, Hezbollah a recrutat musulmani șiiți libanezi.

Ce este Hezbollah, gruparea șiită libaneză care luptă alături de Hamas împotriva Israelului
Sursa foto: Hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Oct 2023   •   10:23

Grupul a trecut de la o facțiune întunecată, la o forță puternic armată, cu o influență majoră asupra statului libanez. Statele Unite ale Americii și unele guverne occidentale consideră Hezbollah o organizație teroristă.

Ce putere militară are Hezbollah

În timp ce alte grupuri au fost dezarmate după războiul civil din Liban, Hezbollah și-a păstrat armele pentru a lupta împotriva forțelor israeliene care ocupau sudul țării predominant șiit. Ani de război de gherilă au determinat Israelul să se retragă în 2000. Hezbollah și-a demonstrat progresele militare în 2006, în timpul unui război de cinci săptămâni cu Israelul, care a izbucnit după ce a intrat în Israel, răpind doi soldați și ucigând alții. Hezbollah a tras mii de rachete în Israel în timpul conflictului, în care 1.200 de oameni au fost uciși în Liban, majoritatea civili, și 158 de israelieni au fost uciși, majoritatea soldați.

Puterea militară a Hezbollah a crescut după ce s-a desfășurat în Siria, un alt aliat al Iranului în regiune, pentru a-l ajuta pe președintele Bashar al-Assad să lupte cu rebelii musulmani, în mare parte suniți. Hezbollah se laudă cu arme, inclusiv rachete de precizie și drone, și spune că poate lovi toate părțile Israelului. În 2021, liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat că grupul are 100.000 de luptători.

Citeşte şi: Israel a activat Iron Beam, sistemul de apărare antiaeriană cu laser

Iranul dă grupării Hezbollah arme și bani. Statele Unite estimează că Iranul i-a alocat sute de milioane de dolari anual în ultimii ani. Ce rol are Hezbollah în recentul conflict dintre Israel și Hamas Hezbollah are legături strânse cu Hamas, care controlează Gaza, și cu Jihadul Islamic, o altă facțiune palestiniană susținută de Iran.

Hezbollah a declarat că este în "contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene", pe 7 octombrie, ziua în care militanții Hamas au efectuat un atac fără precedent din Gaza în Israel, ucigând 1.300 de oameni. În atacurile aeriene intense ale Israelului asupra Gaza, ca răspuns, peste 2.750 de persoane au fost ucise.

Din 7 octombrie, Hezbollah a avut schimb de focuri transfrontalier cu Israelul de nenumărate ori. Hamas și Jihadul Islamic, care au ambele prezență în Liban, au lansat atacuri asupra Israelului din Liban pentru prima dată, inclusiv o infiltrare transfrontalieră în Israel de către Jihadul Islamic pe 10 octombrie. 

Citeşte şi: Hamas a publicat imagini cu o tânără luată ostatică pe 7 octombrie. Mesajul disperat al fetei

Care este influența Hezbollah în regiune și în Liban

Conform Reuters, Hezbollah a fost o sursă de inspirație și sprijin pentru alte grupuri susținute de Iran din Orientul Mijlociu. A antrenat grupuri armate în Irak și a luat parte la luptele de acolo. Arabia Saudită spune că Hezbollah a luptat și în Yemen în sprijinul houthiilor aliați Iranului. Hezbollah neagă acest lucru. Influența lui Hezbollah este susținută de arsenalul său sofisticat și de sprijinul multor șiiți libanezi care spun că gruparea apără Libanul de Israel. Partidele libaneze opuse Hezbollah spun că gruparea a subminat statul și o acuză că a târât unilateral Libanul în conflicte armate.

×
Subiecte în articol: Război în Israel Hezbollah
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close