Antena 3 CNN Război în Israel Diplomat israelian de origine română: "Prioritatea ar trebui să fie eliberarea prizonierilor"

Diplomat israelian de origine română: "Prioritatea ar trebui să fie eliberarea prizonierilor"

Decizia militarilor israelieni de a intra în Fâşia Gaza a fost luată deja, însă este nevoie ca armata să fie bine pregătită şi, mai mult, prioritatea ar trebui să fie eliberarea prizonierilor. Acestea au fost declaraţiile făcute de Colette Avital, diplomat israelian născută în România, la Sinteza Zilei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Oct 2023   •   15:13

„Cred că decizia de a intra în Gaza a fost luată. Dar cred că şi militarii şi diplomaţii şi oamenii de stat decid care este momentul cel mai bun. Pentru a intra în Gaza trebuie ca armata să fie bine pregătită şi trebuie să aibă şi destulă informaţie. Şi mai spun încă un lucru: avem acolo ostatici, avem încă mai bine de 210 persoane şi cred că şi acesta este un considerent”, a declarat Colette Avital.

Totodată, aceasta mai spune că prioritatea o reprezintă ostaticii în acest moment.

„Nu ştiu în favoarea cui este timpul, dar ştiu un lucru: că cel puţin din partea noastră, ca cetăţeni, că au grijă de ceilalţi, care au fost răpiţi. Noi spunem, cel puţin, că prioritatea ar trebui să fie eliberarea prizonierilor. Să fie făcut tot ce trebuie înainte şi poate şi în loc, mai ales înainte de intrarea armatei în Gaza. Asta este prioritatea noastră şi cred că majoritatea israelienilor spun acelaşi lucru.  Armata este implicată şi în nord şi în sud, în Fâşia Gaza şi în Cisiordania. Deci avem trupe peste tot. Sperăm că nu vom ajunge în situaţia în care să fie un război total cu Hezbollah. Dar, dacă ar fi, avem răspunsul şi la asta”, a mai precizat Colette Avital.

Ea mai este de părere şi că Iranul şi Qatarul sunt implicate în ceea ce se întâmplă în Israel acum.

„Nu este niciun dubiu că Iranul este implicat, că face tot ce poate ca să intrăm într-un conflict cât mai mare, ăsta este interesul Iranului. Şi cred că, dintr-un anumit punct de vedere, şi al Qatarului. Relaţiile între Hamas şi Iran sunt foarte strânse, Qatar joacă un joc dublu, adică pe de o parte cică vrea să ne ajute la eliberarea prizonierilor, iar pe de altă parte sunt sigură de un lucru: că ei nu vor ca noi să lichidăm Hamasul. Adică interesul lor e ca Hamasul să rămână pe loc şi să rămână puternic”, a declarat Colette Avital.

Cât despre posibilitatea ca Iranul să lovească Israelul, aceasta spune că „nu cred. Adică sper din toată inima mea, pentru că asta ar însemna altfel de război, cu altă strategie şi mai mult decât periculos. Ştim cu toţii că Iranul face tot ce poate pentru a avea o armă nucleară şi asta este, probabil, cel mai mare pericol pentru Israel”.

Colette Avital s-a născut în România, a emigrat în Israel la vârsta de 10 ani şi a deţinut posturi cheie în Ministerul de Externe. A fost numit consul general al Israelului la New York, cu gradul de ambasador – cea mai înaltă poziţie atinsă de o doamnă în Ministerul de Externe. Din 1997 până în 1999, Colette Avital a fost directorul general adjunct al Ministerului de Externe, responsabil de afacerile europene.

×
Subiecte în articol: razboi Israel Colette Avital ostatici Hamas
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close