Antena 3 CNN Război în Israel Refugiații din Gaza ajunși în România sunt verificați de SRI pentru a preveni infiltrarea teroriştilor

Refugiații din Gaza ajunși în România sunt verificați de SRI pentru a preveni infiltrarea teroriştilor

Românii cu dublă cetățenie care au fost repatriați din Fâșia Gaza sunt verificați de Serviciul Român de Informații.

de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Noi 2023   •   08:50

Președintele comisiei pentru controlul parlamentar asupra SRI, Ioan Chirteş, a confirmat că refugiații vor fi intervievați de autoritățile competente, pentru a fi preîntâmpinată infiltrarea teroriștilor.

El a precizat că, potrivit procedurilor standard, cei suspecți de terorism sau care pot crea amenințări teroriste sunt identificați și reținuți, urmând ca procurorii DIICOT să instrumenteze fiecare caz în parte.

Serviciul Român de Informații anunță că a luat măsuri preventive chiar din dimineața zilei de 7 octombrie, atunci când Hamas a lansat atacul din sudul Israelului, soldat cu aproximativ 1.400 de morți.

Autoritățile române au întărit paza pe aeroporturi, dar și în jurul sinagogilor, la Ambasada Israelului şi în zonele cu mulți palestinieni.

Peste 100 de persoane aduse din Gaza în România cu două avioane. Premierul Ciolacu s-a aflat într-unul dintre ele

Între timp, aproape jumătate dintre persoanele cu cetățenie română care au cerut să fie evacuate din Gaza au ajuns în țară. 

Mai întâi, acestea au parcurs un drum de peste 10 ore de la granița cu Gaza până la aeroportul din Cairo, fiind oprite din 20 în 20 de kilometri la mai multe puncte de control ale armatei egiptene.

Într-un final, peste 100 de persoane au reușit să ajungă în România.

Eforturile autorităților vor continua până când toți cei 260 de oameni care au cerut ajutorul României vor fi aduși în țară, după cum a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Acesta s-a deplasat în Egipt și s-a întors în țară în același avion cu cei recuperați din Gaza.

Al doilea zbor cu refugiați a fost efectuat de o aeronavă militară

Azi noapte, alți 41 de oameni refugiați din Gaza au venit în România la bordul unui avion Hercules. Nu toți au cetățenie română: 30 dintre ei sunt din Republica Moldova.

Echipa Antena 3 CNN s-a aflat alături de repatriații din Gaza încă de când aceștia au ajuns la Cairo.

Conform ministrului Afacerilor Externe al României, alți 51 de români așteaptă să vină în țară.

Evacuarea lor a fost amânată, ieri, după ce granița de la Rafah a fost închisă.

Ei ar putea veni în România imediat după ce Egiptul redeschide frontiera.

În plus față de cei din Gaza, România mai are șase cetățeni care sunt ținuti ostatici de teroriștii Hamas de mai bine de o lună.

Situația acestora este monitorizată de o celulă de criză inter-instituțională care ține permanent legătura cu autoritățile israeliene.

×
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close