Antena 3 CNN Război în Israel Telefonul cu fir, folosit de teroriştii din Gaza pentru a păcăli serviciile de informaţii din Israel

Telefonul cu fir, folosit de teroriştii din Gaza pentru a păcăli serviciile de informaţii din Israel

Sunt dezvăluiri de la o zi la alta despre cum au reuşit teroriştii din Gaza să pregătească atacul devastator din 7 octombrie. Teroriştii ascunşi în tuneluri au evitat tehnologia modernă atunci când au comunicat între ei, au folosit linie de telefonie clasică şi timp de doi ani au planificat atacul.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Oct 2023   •   12:55

Liniile telefonice prin cablu din tuneluri au permis agenților să comunice între ei în secret și astfel nu au putut fi urmăriți de serviciile de informații israeliene. 

Aceștia au evitat să folosească computere sau telefoane mobile în perioada de doi ani cât le-a luat să pună la punct atacul, pentru a se putea sustrage astfel detectării de către spionajul israelian sau americani, au precizat sursele CNN.

Informațiile împărtășite oficialilor americani de către Israel dezvăluie modul în care Hamas a ascuns planificarea operațiunii, prin măsuri de contrainformații de modă veche, cum ar fi organizarea de întâlniri de planificare în persoană și renunțarea la comunicațiile digitale ale căror semnale pot fi urmărite de israelieni în favoarea telefoanelor cu cablu din tuneluri.

Mica celulă Hamas, care a planificat totul, a așteptat până chiar înainte de lansarea atacului pentru a anunța un grup mai mare de luptători de la sol care trebuia să efectueze operațiunea specifică.

Una dintre surse a declarat că, deși comandanții și luptătorii unităților terestre au fost instruiți timp de mai multe luni și au fost menținuți într-o stare de pregătire generală, aceștia au fost informați despre planurile specifice doar în zilele premergătoare operațiunii.

Aceasta a mai declarat că unele dintre antrenamentele de la sol au fost observate, dar nu au generat îngrijorare, presupunându-se că este vorba despre antrenamentele obișnuite ale oamenilor Hamas.

Cu toate acestea, Israelul aflase că militanții palestinieni folosesc sisteme de comunicare cu fir electric înainte de atacul din octombrie.

Atunci când armata israeliană a efectuat un raid în oraşul Jenin din nordul Cisiordaniei în această vară, a întâlnit ceea ce părea să fie un tip similar de sistem de comunicații, potrivit unui oficial israelian.

Forțele de Apărare ale Israelului au descoperit linii de comunicare securizate, cablate și camere de supraveghere cu circuit închis, care avertizau în avans asupra mișcărilor trupelor Hamas.

×
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close