Antena 3 CNN Război în Israel Tensiune la nivel global: proteste violente şi atacuri între israelieni şi palestinieni în mai multe oraşe din Europa şi SUA

Tensiune la nivel global: proteste violente şi atacuri între israelieni şi palestinieni în mai multe oraşe din Europa şi SUA

Poliția franceză a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa un protest interzis de susținere a poporului palestinian, joi, la Paris. Protestatarii s-au adunat şi pe străzile din Viena, Lyon, Londra, Berlin dar şi în SUA în New York, Atlanta, San Francisco, precum şi în Australia sau Africa de Sud. Tensiunile sunt la limită maximă iar autorităţile fac faţă cu greu unei situaţii care poate în orice moment escalada.

de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Oct 2023   •   23:59

Poliția franceză a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa un protest interzis de susținere a poporului palestinian, joi, la Paris, după ce ministrul de interne a declarat că astfel de adunări sunt ”susceptibile de a genera perturbări ale ordinii publice”, potrivit Reuters.

În ciuda interdicției, câteva sute de manifestanți pro-palestinieni s-au adunat în centrul Parisului în grupuri separate pe care forțele de poliție au încercat să le împiedice să se unească. Au folosit tunuri cu apă.

Demonstranții au scandat ”Israelul ucide” și ”Macron complice”, o referire la președintele francez Emmanuel Macron, care a condamnat atacul mortal al grupării militante palestiniene Hamas și și-a exprimat solidaritatea cu Israelul.

”Trăim într-un stat de drept, o țară în care avem dreptul să luăm atitudine și să demonstrăm. Este nedrept să interzici pentru o parte și să autorizezi pentru cealaltă parte, iar acest lucru nu reflectă realitatea din Palestina”, a declarat Charlotte Vautier, în vârstă de 29 de ani, angajată la o organizație non-profit, conform sursei citate.

La începutul acestei săptămâni, Hamas a făcut apel la proteste în întreaga lume musulmană pentru a-i susține pe palestinieni.

Două manifestații pro-palestiniene din Paris fuseseră deja interzise, joi, de teama unor izbucniri, când ministrul de Interne Gerald Darmanin le-a spus prefecților să interzică toate manifestațiile pro-palestiniene din întreaga țară.

În Germania, o rețea pro-palestiniană a sărbătorit, la Berlin, atacul Hamas asupra Israelului. Rețeaua pro-palestiniană, Samidoun, a sărbătorit atacul asupra Israelului sâmbătă, distribuind dulciuri pe Sonnenallee, din districtul Neukölln. Cu privire la imaginile difuzate, organizația a scris, pe platforma de internet X: ”Trăiască rezistența poporului palestinian”. Poliția a spus că a depus o plângere penală.

Președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, a criticat ferm mitingurile de solidaritate cu Hamas, din Germania. ”Nu putem tolera încercările de a celebra atacurile brutale de stradă, asupra Israelului”, a spus Steinmeier: ”Oricine aplaudă această teroare nu numai că degradează victimele, ci calcă în picioare demnitatea umană și Constituția noastră germană. Un astfel de comportament mă îngrozește, mă dezgustă”.

Mii de oameni au ieșit în stradă şi la Londra pentru a sprijini părțile opuse pe fondul unei explozii de violență în Palestina. În același timp, pe Downing Street a avut loc un protest pro Israel, la care a fost prezent premierul britanic, care a profitat de ocazie pentru a-și reitera sprijinul ferm pentru regimul israelian.

Mii de persoane au participat la manifestația realizată de organizații neguvernamentale (ONG-uri) pro-palestiniene, care activează în New York, cu apelul "Toată lumea afară pentru Palestina".

De asemenea, manifestanți din toate categoriile sociale s-au adunat în Times Square cu steaguri și bannere în mâini și au transmis un mesaj de susținere pentru Palestina.

Demonstranții au scandat "Libertate pentru Palestina" și au purtat bannere pe care scria "Susțineți Palestina, puneți capăt ocupației", "Rezistența este corectă", "Opriți ajutorul SUA pentru apartheidul Israelului".

Manifestanții pro-palestinieni au mărșăluit apoi spre Consulatul General al Israelului din New York, scandând sloganuri. Guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul a condamnat acțiunea într-o postare de pe contul său de socializare X înainte de demonstrația de susținere a Palestinei, spunând că "mitingul planificat este dezgustător și respingător din punct de vedere moral".

Protestele altor grupuri în sprijinul unui stat palestinian au avut deja loc săptămâna aceasta la Atlanta, Chicago, Denver, San Diego, Los Angeles și Washington, D.C.

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Avertizare meteo ANM de ploi și vijelii în România!
x close