Antena 3 CNN RO 3.0 Bogdan Gruia Ivan, ministrul Digitalizării: "Va fi o revoluţie şi în tot ce înseamnă controlul autorităţilor statului"

Bogdan Gruia Ivan, ministrul Digitalizării: "Va fi o revoluţie şi în tot ce înseamnă controlul autorităţilor statului"

În prezent, România încearcă o digitalizare accelerată, care să-i scape pe oameni de birocraţie, mai ales că avem şi bani, şi legea necesară, a spus ministrul Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, la conferinţa RO 3.0 "Transformarea Digitală - Drumul către eficienţă, transparenţă şi coerenţă", organizată de Antena 3 CNN, parte a Intact Media.

Bogdan Gruia Ivan, ministrul Digitalizării: "Va fi o revoluţie şi în tot ce înseamnă controlul autorităţilor statului"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    29 Feb 2024   •   15:33

Oficialul a vorbit despre digitalizarea accelerată a României și impactul acesteia asupra societăţii şi economiei, precum şi despre cloudul guvernamental, pasul decisiv pentru interoperabilitatea sistemelor informatice.

"România are sute de baze de date care de multe ori nu comunică într-un limbaj comun unele cu celelalte.

Aici vorbim de trei aspecte importante: 1. cadrul legislativ, pentru a putea să inventezi ceva nou în acest sector. 2. Ai nevoie de bani, ca să poţi să faci acest lucru. 3. Ai nevoie de oameni bine pregătiţi.

România deja are toate aceste ingrediente.

Din punct de vedere al banilor, acum avem 33 de milioane de euro pentru această platformă naţională de interoperabilitate care vine cu cel mai important livrabil al statului, acea arhitectură tehnică care să asigure şi capabilitatea de a avea un limbaj comun între aceste baze de date, şi anume cloudul guvernamental.

Printr-o muncă asiduă, şi împreună cu colegii din ADR (Autoritatea Pentru Digitalizarea României), şi cu susţinerea premierului României, şi a ministrului şi prietenului meu Adrian Câciu, ministrul MIPE, am reuşit să renegociem cu cei din Comisia Europeană condiţionalităţile României şi am adus din 2026 ca şi livrabile din cloud-ul guvernamental în 2024.

Bogdan Ivan: "România are peste 200.000 de IT-işti, oameni foarte bine pregătiţi"

Cel mai important este că România are azi peste 200.000 de IT-işti, oameni foarte bine pregătiţi, companii foarte puternice, companii mondiale cu mii de angajaţi în România şi deasupra lor este voinţa politică.

Este asumarea premierului Marcel Ciolacu şi a echipei sale pentru a grăbi aceste lucruri şi a face lucruri pe care să le vadă omul de rând, antreprenorii, tinerii, ca atunci când vor să interacţioneze cu statul român, când vor să schimbe buletinul sau permisul sau paşaportul, să aibă oportunitatea de a face de pe telefon acea programare şi de a fi notificat.

De asemenea, din 2024, toate diplomele din România vor avea un cod QR care va putea fi citit de un dispozitiv oriunde în lume şi în acest format este evident că vorbim de o administraţie simplă şi acea aplicaţie unică a statului român care va interfera şi va aduce o singură interfaţă pentru oameni.

Nu vom mai avea nişte site-uri pe care oamenii nu le ţin minte numele, iar aplicaţia va funcţiona ca şi cum am face un cont pe o reţea de socializare.

Aceasta este ideea, să facem lucrurile simple, şi pentru tinerii de 14 ani care vor să-şi ajute bunicii, dar şi pentru bunicii de 70 de ani care au azi un cont de Facebook şi vor putea să-şi plătească rovinieta, o asigurare de viaţă în această aplicaţie.

Ministrul Digitalizării: "Vor dispărea cozile pentru înscrierea copiilor la şcoală"

Aceste baze de date vor vorbi aceeaşi limbă, iar pentru acest lucru vom folosi tehnologii foarte noi.

Vom scăpa şi de cozile pentru înscrierea copiilor la grădiniţe sau şcoli", a spus Bogdan Gruia Ivan, ministrul Digitalizării, joi, la conferinţa RO 3.0 "Transformarea Digitală - Drumul către eficienţă, transparenţă şi coerenţă", organizată de Antena 3 CNN.

Cât priveşte orizontul de timp, ministrul Digitalizării s-a referit la sfârşitul lui 2024, în cazul în care nu vor fi contestaţii.

"În mod normal, dacă nu vor fi contestaţii, începând cu finalul acestui an, vor fi funcţionale primele servicii în acea aplicaţie unică în care puteam avea documentele personale.

Va fi o revoluţie şi în tot ce înseamnă controlul autorităţilor statului", a precizat ministrul Bogdan Gruia Ivan.

Transformarea Digitală – Drumul către eficiență, transparență și coerență| Conferința RO 3.0

O conferinta despre INOVATIE ȘI TECHNOLOGIE PENTRU VIITOR - Viziune, Beneficii și Acțiuni Pragmatice pentru următorii 7 Ani. Împreună cu cei prezenți vom discuta despre unde suntem în acest moment în ceea ce privește transformarea digitală în sectoarele cheie ale economiei românești și care sunt beneficiile așteptate.

Publicată de Antena 3 pe Joi, 29 februarie 2024

×
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close