Antena 3 CNN Actualitate În România anului 2013, un sfert din românce nu merg niciodată la ginecolog

În România anului 2013, un sfert din românce nu merg niciodată la ginecolog

În România anului 2013, un sfert din românce nu merg niciodată la ginecolog
Sursa foto: Foto: owningpink.com
de M.Z.    |    07 Mar 2013   •   18:11

Un sfert dintre românce nu merg niciodată la ginecolog, iar peste jumătate dintre ele nu au auzit de virusul HPV, cel care poate duce la cancerul de col uterin. Este o realitate sumbră, mai ales că România se află pe primul loc la mortalitatea provocată de această boală.

O clinică privată a decis să acorde consultaţii gratuite şi chiar ecografii de sarcină femeilor care nu au mai beneficiat de astfel de servicii.

Controlul ginecologic este recomandat cel puţin o dată pe an femeilor cu vârsta peste 20 de ani şi active sexual. În timpul consultaţiei, medicul poate descoperi dacă femeia suferă de afecţiuni genitale şi poate recomanda un tratament.

"Cel mai uşor de descoperit este cancerul de col uterin, care se poate face cu un test Babeş-Papanicolau foarte simplu. (...) Dacă nu facem analizele astea, le descoperim foarte târziu. Uneori aşa de târziu că practic nu se mai poate face nimic", atrage atenţia dr. Hadi Rahimian, medic specialist ginecolog, la clinica Regina Maria.

La fel de inporatantă este ecografia, în perioada de sarcină. Atunci, medicii pot identifica eventualele malformaţii de care suferă fătul. Sunt recomandate cel puţin trei ecografii, în fiecare trimestru de sarcină.

Pe 12 martie, reţeaua privată de sănătate Regina Maria îşi deschide porţile pentru toate femeile care nu au mai accesat serviciile reţelei şi oferă consultaţii ginecologice gratuite şi ecografii de sarcină. Consultaţiile se fac pe baza programării la call-centerul clinicilor din Bucureşti şi Braşov.




×
Parteneri
Camerele de Gardă, pline după mesele copioase de Paşte
x close