x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

Povestea senzaţională a supravieţuitorilor ROMÂNI aflaţi pe TITANIC

de L.D.   •   24 Mai 2012   •   23:58
Povestea senzaţională a supravieţuitorilor ROMÂNI aflaţi pe TITANIC 525
În luna aprilie s-au împlinit 100 de ani de la naufragiul Titanicului, ocazie  cu care s-a refăcut şi traseul iniţial al acestuia, având la bord rude ale victimelor şi supravieţuitorilor de pe celebrul vas. Dintre călători a făcut parte şi  domnul Cornel Tăbăcaru, un milionar român. Acesta a fost primul care a aprins "scânteia" potrivit căreia la bordul Titanicului s-ar fi aflat şi doi români.

Săptămâna trecută, Cornel Tăbăcaru a venit în redacţia Jurnalului Naţional, pentru a arăta un lucru foarte interesant - "ceaslovul" preţios al Titanicului, "Triumph and Tragedy", care conţine o informaţie extrem de importantă. În cea de-a treia ediţie a cărţii, în dreptul numelor Bellei şi al lui Meyer Moor, nu mai scrie la ţara de origine "Rusia", aşa cum se scrisese în ediţiile anterioare, ci "România". Aceasta este prima dovadă că la bordul Titanicului s-au aflat doi români.


În acelaşi timp, jurnalista Mariana Constantinoiu, deţinea nişte informaţii la fel de preţioase. Colegul ei de la Jurnalul Naţional, Istvan Deak, adusese într-una din şedinţe o temă copleşitoare: 14 tineri plecaţi din Transilvania în căutarea unui loc de muncă în Bucureşti, ajunseseră ca fochişti pe Titanic. Povestea venise din partea unui octogenar  din Gheorgheni, într-un reportaj tv preluat de postul ungar de televiziune, Duna. Acesta spunea că dintre cei 14, doar unul supravieţuise naufragiului. Astfel, jurnalista s-a afundat în arhive pentru a căuta liste cu supravieţuitori, liste cu decedaţi, cu persoane care nu s-au mai îmbarcat, liste cu neidentificaţi şi orice alt detaliu care ar fi putut duce la adevăr. Într-una din zile, a găsit un document provenit de pe vasul Carpathia, primul care a ajuns la locul dezastrului şi a transportat supravieţuitorii în care era menţionat "races"- naţionalitate, şi "Romanian" - român. Acesta este primul document care vorbeşte despre români pe Titanic.


Mama şi fiul, Bella şi Mayer Moor au ajuns la bordul Titanicului dintr-o întâmplare. Biletele lor erau pentru vasul RMS Adriatic, însă din cauza unei greve au fost transferaţi pe Titanic. Era pentru a doua oară când Bella vroia să ajungă în America, încercând să fugă de persecuţiile Imperiului Rus asupra evreilor. Soţul ei, un evreu rus, murise cu ceva timp în urmă, fiind înrolat în Armată. Marcaţi profund de tragedia prin care au trecut, femeia şi fiul ei au ajuns din nou în faţa serviciului de Imigrări, după ce cu câţiva ani înainte fuseseră respinşi. Dar nici de această dată nu au avut mai mult noroc. Au plecat în Canada, unde au stat timp de 11 ani, după care au reuşit să intre în SUA. unde ea s-a recăsătorit. Românca a decedat în anul 1958, pe când avea 75 de ani. Fiul său a încetat de asemenea din viaţă exact la 63 de ani de la data tragediei, pe 15 aprilie 1975.

Localitatea de unde provin nu a fost descoperită nici în ziua de azi, deoarece numele ei era o transcriere "americanizată", care nu a putut fi descifrată. 

Jurnalistul Dan Constantin a spus de asemenea o poveste uimitoare despre un român, aflat la bordul navei Carpathia, care a ajuns la locul dezastrului şi a văzut imagini care i s-au imprimat adânc în minte şi în suflet. "O tăcere mormântală, doar strigăte vagi de ajutor". 


Mihaela Biliovschi, stabilită peste hotare, a auzit de toată această poveste şi a început să facă la rândul ei cercetări. După zile de muncă, a reuşit un lucru uimitor - a luat legătura chiar cu nepotul româncei, care i-a confirmat faptul că bunica lui a fost de origine română. Totodată, a descoperit  certificatul de deces al femeii, pe care era trecut clar la locul naşterii: România.Vezi înregistrarea integrală a emisiunii Sinteza Zilei.

sati