Antena 3 CNN Show Acest tablou s-a vândut pentru 34 milioane de dolari

Acest tablou s-a vândut pentru 34 milioane de dolari

Acest tablou s-a vândut pentru 34 milioane de dolari
Sursa foto: Foto: bornrich.com
14 Oct 2012   •   12:36

Un tablou realizat de pictorul abstract german Gerhard Richter a fost vândut pentru 34,2 milioane de dolari, în cadrul unei licitaţii organizate la Londra de casa Sotheby's, stabilind un record pentru o lucrare realizată de un artist în viaţă, informează Reuters.
   
Tabloul, intitulat "Abstraktes Bild (809-4)", a făcut parte din colecţia personală a cântăreţului britanic Eric Clapton.
   
El a fost cumpărat de o persoană care a dorit să îşi păstreze anonimatul, vineri, în cadrul licitaţiei organizate la Londra de casa Sotheby's.
   
Tabloul, care fusese evaluat la 19 milioane de dolari, a depăşit cu mult estimările iniţiale. Preţul în sine nu reprezintă însă o surpriză pentru cunoscători, întrucât Gerhard Richter este unul dintre cei mai apreciaţi pictori în viaţă. O altă operă de Richter a fost vândută la o licitaţie de artă ce avut loc la New York, în luna mai, pentru 21,8 milioane de dolari.
   
Pictura lui Gerhard Richter (născut pe 9 februarie 1932) a depăşit recordul pentru o lucrare realizată de un artist în viaţă, stabilit în 2010 de lucrarea "Flag" de Jasper Johns, care a fost vândută pentru o sumă de 28,6 milioane de dolari, la o licitaţie organizată la New York de casa Christie's.
   
Tabloul "Abstraktes Bild (809-4)" de Gerhard Richter are o suprafaţă de peste doi metri pătraţi. Acest tablou a fost unul dintre cele trei pe care Eric Clapton le-a cumpărat în 2001, la o licitaţie organizată de casa Sotheby's, pentru o sumă totală de 3,4 milioane de dolari.
   
"Abstraktes Bild" face parte dintr-o serie de patru tablouri create de Richter la jumătatea anilor 1990. Trei dintre ele au fost cumpărate de Eric Clapton în urmă cu 11 ani, iar cel de-al patrulea aparţine colecţiei de artă deţinută în comun de două muzee celebre britanice - Tate şi National Galleries of Scotland.
   
Muzicianul britanic nu este străin de universul licitaţiilor. În 2011, starul britanic s-a despărţit de peste 70 dintre chitarele sale, pentru 2,15 milioane de dolari, cu ocazia unei licitaţii organizate în scopuri caritabile, la New York, la care au participat câteva sute de fani şi care a depăşit toate pronosticurile specialiştilor. Banii obţinuţi au fost donaţi de muzician în beneficiul Crossroads Centre, o clinică de dezalcoolizare şi dezintoxicare pe care Eric Clapton a înfiinţat-o în Antigua şi Barbuda.

×
Subiecte în articol: tablou licitatie artist arta
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close