Antena 3 CNN Show Cornelia Dumitrescu, cea care a inventat celebra ciorbă rădăuțeană, apare în serialul documentar „Flavours of Romania” difuzat pe Netflix

Cornelia Dumitrescu, cea care a inventat celebra ciorbă rădăuțeană, apare în serialul documentar „Flavours of Romania” difuzat pe Netflix

Femeia din Botoșani care a inventat ciorba rădăuțeană apare în serialul documentar „Flavours of Romania” difuzat pe Netflix. Regizorul și producătorul Charlie Ottley a declarat că este un privilegiu pentru el că se află aproape de cea care a inventat această ciorbă apreciată peste tot în lume.

Cornelia Dumitrescu, cea care a inventat celebra ciorbă rădăuțeană, apare în  serialul documentar „Flavours of Romania” difuzat pe Netflix
Sursa foto: Captură video Netflix
de Roxana Mihăiescu    |    13 Oct 2023   •   15:43

În serialul documentar, Cornelia Dumitrescu, cea care a inventat cea mai apreciată ciorbă din România și din întreaga lume, povestește cum a început totul.

Cornelia Dumitrescu, astăzi în vârstă de 77 de ani, s-a născut în Mihăileni, județul Botoșani. Femeia spune că, în urmă cu câțiva ani, soțul său i-a spus dacă poate să încerce o rețetă nouă de ciorbă, însă cu carne din piept de curcan.Tot pe atunci, femeia era bucătar-șef la restaurantul Nordic din județul Suceava, care aparținea de Ministerul Turismului. 

Întreaga familie a rămas impresionată de gustul preparatului, iar, ulterior, femeia a decis să introducă ciorba în restaurantul la care lucra. 

“Locuind la curte creșteam păsări și având carne la dispoziție am făcut tot felul de preparate, inclusiv cârnați de curcan. Ciorba de burtă nu-i plăcea nici unuia dintre noi, iar într-o zi soțul, Serafim, m-a întrebat dacă aș putea face din pieptul de curcan o ciorbă ceva mai deosebită... La final de săptămână am făcut ciorba rădăuțeană, am chemat și copiii și le-a plăcut tuturor. El mi-a spus să introduc acest fel de mâncare la restaurant, că o să le placă oamenilor. Și așa am pornit cu ciorba rădăuțeană…”, a povestit Cornelia Dumitrescu pentru monitorulsv.ro. 

Citește și: Sosul de roșii cu mere, deliciul pofticioșilor. Un preparat simplu și gustos, care poate fi păstrat pentru iarnă

Ciorba a ajuns să fie cunoscută și adorată în întreaga lume. Femeia mărturisește că nu se aștepta să aibă un asemenea succes. 

“Așa a pornit, de la un client la altul, s-a dus vorba despre ciorba mea și a ajuns să fie servită în toată lumea. Unde sunt români este și ciorba rădăuțeană”, a mai spus Cornelia.

Ciorba rădăuțeană a ajuns pe locul 12 în “Top 100 cele mai bune supe din lume”. Șase supe românești s-au făcut remarcate în lumea gastronomică, potrivit clasamentului realizat de Taste Atlas, în aprilie 2023. 

Ciorba rădăuțeană, apreciată de regi și de soții Ceaușescu 

În anul 1982, pe 14 februarie, ciorba a fost consemnată cea mai apreciată ciorbă din țara noastră. Preparatul a cucerit și inimile regilor și reginelor, dar și pe ale soților Ceaușescu. Femeia a fost chemată să gătească și să servească ciorba la mănăstiri, dar și în cadrul unor delegații importante, precum cea din mai 1975, atunci când a avut loc vizita în România a reginei Juliana și a prințului Bernhard – familia regală olandeză, care a vizitat atât Bucovina, cât și Delta Dunării.

De asemenea, ciorba rădăuțeanu i-a fost servită și prim-ministrului din Israel, iar lui Ceaușescu i-a plăcut atât de mult încât a cerut două porții.

 

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close