Antena 3 CNN Show Coperta unei reviste realizată în 1932 s-a vândut pentru 1,3 milioane de euro

Coperta unei reviste realizată în 1932 s-a vândut pentru 1,3 milioane de euro

Coperta unei reviste realizată în 1932 s-a vândut pentru 1,3 milioane de euro
Sursa foto: Foto: rawstory.com
03 Iun 2012   •   13:41

Coperta unui număr al revistei de benzi desenate Tintin en Amerique, realizată în 1932 de scriitorul şi ilustratorul belgian Hergé, a fost vândută cu suma record de 1,3 milioane de euro, la o licitaţie organizată de casa Artcurial, sâmbătă, la Paris, informează AFP.
   
"Coperta a fost cumpărată cu 1.338.509,2 euro (taxe incluse), de o persoană care a dorit să îşi păstreze anonimatul", a precizat purtătorul de cuvânt al casei Artcurial. Precedentul proprietar o cumpărase pentru suma de 764.218 de euro, în 2008.
   
Casa Artcurial, care nu a făcut publică suma estimată pentru această copertă înainte de licitaţie, se aştepta totuşi ca opera să depăşească 1 milion de euro, doborând astfel recordul din 2008.
   
Coperta semnată de Hergé pentru un număr al revistei Tintin en Amerique (în tuş şi guaşe colorate) a fost realizată de autorul belgian pentru prima ediţie a acestui volum de benzi desenate, care prezenta aventurile micuţului reporter Tintin, publicat de editura Petit Vingti?me, apoi reeditat de editura OgéO în 1934 şi de editura Casterman în 1935.
   
În lume mai există doar cinci coperte originale în guaşe colorate ale unor reviste ce prezintă aventurile lui Tintin. Două dintre ele se află în colecţii private, inclusiv coperta vândută sâmbătă la Paris. Celelalte sunt găzduite de Fundaţia Moulinsart.
   
După anii '30, copertele revistelor cu Tintin au fost realizate în tuş, iar culorile erau adăugate ulterior.
   
Piesa centrală a acestei licitaţii organizate de casa Artcurial, dedicată în întregime personajului Tintin şi creatorului său Hergé, celebra copertă îl prezintă pe micuţul reporter îmbrăcat în cowboy - pantaloni lungi, pălărie, cămaşă în carouri şi eşarfă roşie -, aşezat pe o stâncă, în timp ce mănâncă dintr-o tigaie, iar câinele său, Milou, roade un os lângă el. În spatele lor, trei indieni purtând ornamente capilare din pene şi înarmaţi cu securi se pregătesc să organizeze o ambuscadă.
   
Deşi acţiunea prezentată în albumul "Les Aventures de Tintin en Amerique" se petrece în principal într-un decor marcat de zgârie-nori şi automobile de oraş, Hergé a optat pentru o imagine "western" a eroului său pentru coperta revistei.
   
Înainte de recordul din 2008 pentru această copertă, precedentul record pentru o copertă de revistă de benzi desenate aparţinea unui desen realizat de Enki Bilal, "Bleu Sang", adjucat cu 177.000 de euro în martie 2007.
   
La licitaţia organizată de casa Artcurial au fost prezentate circa 300 de obiecte derivate şi o colecţie de aproape 80 de albume cu Tintin, inclusiv primele ediţii ale revistelor Tintin au pays des Soviets şi Tintin au Congo, ambele fiind semnate "Tintin et Milou" - Hergé şi prima lui soţie, Germaine Kieckens.

×
Subiecte în articol: revista licitatie scriitor Belgia
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close