Antena 3 CNN Show Showbiz Campanie împotriva folosirii muzicii ca instrument de tortură, susţinută de artiştii americani

Campanie împotriva folosirii muzicii ca instrument de tortură, susţinută de artiştii americani

Campanie împotriva folosirii muzicii ca instrument de tortură, susţinută de artiştii americani
Sursa foto: REM
23 Oct 2009   •   11:26

Mai multe trupe şi muzicieni americani, printre care REM, Pearl Jam, Rage Against The Machine şi Nine Inch Nails, s-au alăturat campaniei care susţine închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo. Ei au înaintat autorităţilor americane o petiţie prin care solicită declasificarea documentelor care descriu folosirea muzicii pentru torturarea deţinuţilor suspecţi de terorism.

?Am petrecut 30 de ani susţinând cauze legate de pace şi justiţie. Este ceva înfiorător să aflăm acum că muzica creată de prieteni de-ai noştri a fost folosită ca metodă de tortură, fără consimţământul lor?, scriu membrii trupei REM în petiţie.

Casa Albă spune că muzica nu mai face parte din instrumentele folosite la torturarea deţinuţilor, în urma modificărilor făcute în politica privind interogatoriile de administraţia Obama. Un purtător de cuvânt al Joint Task Force Guantanamo a declarat pentru Associated Press că muzica la volum mare nu mai este folosită împotriva deţinuţilor din toamna anului 2003, în timp ce un document emis de CIA în 2005 precizează că muzica şi sunetele înalte erau folosite pentru a ?preveni comunicarea între deţinuţi?.

"Guantanamo este cunoscut în lumea întreagă ca unul dintre locurile unde fiinţe umane au fost torturate, de la simularea înecului până la dezbrăcarea forţată, trecând prin obligarea de a lua parte la acte sexuale umilitoare sau expunerea timp de 72 de ore, fără întrerupere, la muzică pusă la un volum cu puţin mai redus decât nivelul la care timpanul crapă", a declarat Tom Morello, care face parte din trupa Rage Against The Machine, citat de Mediafax.

Printre artiştii ale căror melodii erau repetate fără întrerupere se ştie deja că se află Britney Spears, Metallica, Marilyn Manson, Eminem, Bruce Springsteen sau Bee Gees.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Guantanamo
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close