Antena 3 CNN Show Showbiz Candidatura lui Wyclef Jean la preşedinţia statului Haiti, respinsă de autorităţi

Candidatura lui Wyclef Jean la preşedinţia statului Haiti, respinsă de autorităţi

Candidatura lui Wyclef Jean la preşedinţia statului Haiti, respinsă de autorităţi
21 Aug 2010   •   10:30

Candidatura cântăreţului hip-hop haitian Wyclef Jean la preşedinţia statului Haiti a fost respinsă de autoriţăţi, întrucât, conform Constituţiei ţării, candidaţii la această funcţie trebuie să locuiască în ţară timp de cinci ani înaintea alegerilor, relatează bbc.co.uk.

Wyclef Jean, în vârstă de 40 de ani, şi-a depus candidatura la începutul lunii iulie, pentru a participa la scrutinul prezidenţial din Haiti, prevăzut pentru 28 noiembrie. Candidatura sa a fost întâmpinată şi cu susţinere, dar şi cu ostilitate de haitieni.

Consiliul electoral din Haiti a deliberat în privinţa celor 34 de candidaturi depuse pentru alegerile prezidenţiale, acceptând 19 şi respingându-le pe celelalte 15, printre care şi cea a lui Wyclef Jean.

Cântăreţul a dat o declaraţie în care a spus că respectă decizia consiliului, exprimându-şi în mod respectuos dezacordul şi îndemnându-i pe susţinătorii săi să facă la fel. "Trebuie să cinstim memoria celor pe care i-am pierdut - fie la cutremur, fie alte dăţi - reacţionând în mod paşnic şi responsabil la această dezamăgire", a spus Jean. Haiti este încă afectată de cutremurul din ianuarie, în care au murit circa 230.000 de oameni, iar peste un milion au rămas fără case.

"Vreau să îi asigur pe toţi concetăţenii mei că voi continua să contribui la renaşterea din Haiti. Deşi consiliul a decis că nu sunt rezident în Haiti, acasă este acolo unde ţi-e inima - iar inima mea a fost şi va fi mereu în Haiti", a mai spus cântăreţul.

Wyclef Jean a susţinut că faptul că a fost numit ambasador al bunăvoinţei pentru Haiti în 2007 îl scuteşte de îndeplinirea condiţiei privind rezidenţa în ţară. Fostul vocal al trupei Fugees, a fost primit, joi, de preşedintele haitian René Préval. Presa nu a avut acces la această întâlnire, singura fotografie a celor doi fiind postată de Wyclef Jean pe contul său de Twitter. Cântăreţul a declarat că întâlnirea sa cu preşedintele, care nu mai poate candida pentru un nou mandat, a mers bine.

Anturajul cântăreţului a vorbit în urmă cu câteva zile despre ameninţări cu moartea primite de starul hip-hop, din cauza cărora acesta a trebuit să rămână ascuns în reşedinţa sa din Croix-des-Bouquets din nordul capitalei Port-au-Prince.

De la revenirea lui în ţară, săptămâna trecută, cântăreţul, care a decis să îşi întrerupă pentru o perioadă cariera artistică, nu a mai ţinut niciun discurs în public.

În acelaşi timp, el a trebuit să facă faţă criticilor din presa haitiană care l-a acuzat de o gestionare frauduloasă a fundaţiei sale Yele Haiti, înfiinţată pentru a veni în ajutorul compatrioţilor săi afectaţi în ultimii ani de numeroase catastrofe naturale.

"Dacă Wyclef devine preşedinte în Haiti, ar fi o insultă pentru ţară. Wyclef să se ocupe doar de muzică", au declarat numeroşi studenţi haitieni, considerând că starul hip-hop nu are experienţa necesară pentru a conduce o ţară aflată în criză.

"A făcut deja destul de mult pentru Haiti", au apreciat în schimb alţi haitieni, considerând că că muzicianul este "perfect capabil" şi pregătindu-se să îl voteze.

Joi seară, aproximativ 300 de persoane au manifestat paşnic pe străzile din Port-au-Prince şi în faţa sediului Consiliului electoral din Pétion-ville, o periferie a capitalei haitiene, exprimându-şi sprijinul pentru candidatura lui Wyclef Jean.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: artist cantaret candidat Presedintie haiti
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close