Antena 3 CNN Show Showbiz Edward G. Robinson, singurul român care a câştigat Oscarul (VIDEO)

Edward G. Robinson, singurul român care a câştigat Oscarul (VIDEO)

Edward G. Robinson, singurul român care a câştigat Oscarul (VIDEO)
Sursa foto: robinson
07 Mar 2010   •   15:40

Un român a reuşit performanţa unică în lumea cinematografică din România ca în anul 1973 să câştige Oscarul pentru întreaga carieră. Este vorba despre Edward G. Robinson, pe numele său adevărat Emanuel Goldenberg. Actorul, care a emigrat din România la vârsta de zece ani a fost cotat printre cei mai mari actori ai secolului 20.

Edward G. Robinson, pe numele său real Emanuel Goldberg, s-a născut la Bucureşti în anul 1893 şi a emigrat împreună cu familia sa în Statele Unite 10 ani mai târziu. Este singurul actor de origine română care se regăseşte pe exclusivista listă a celor care au câştigat Oscarul.

Rolurile cele mai apreciate ale lui Robinson au fost cele de gangster. Însă interpretarea din anul 1931 din filmul "Micul Cezar" a câştigat apreciera publicului, dar şi a criticilor.

Chiar dacă nu a fost niciodată nominalizat pentru marele premiu al Academiei Americane de Film, românul a câştigat Oscarul post-mortem pentru întreaga carieră, la numai două luni după ce a încetat din viaţă.

Robinson a fost considerat unul dintre marii actori ai secolului 20 şi a impresionat, în opinia specialiştilor, prin uşurinţa interpretării.

Vocea românului a fost sursă de inspiraţie pentru mai mulţi eroi de desene animate din Familia Simpson sau Bugs Bunny.



Antena 3




×
Subiecte în articol: roman oscar actor
Parteneri
Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă
x close