Jean-Paul Guerlain, condamnat la plata unei amenzi de 6.000 de euro pentru injurii rasiale

de Antena3.ro    |    29 Mar 2012   •   16:55
Jean-Paul Guerlain, condamnat la plata unei amenzi de 6.000 de euro pentru injurii rasiale Foto: rtl.fr

Tribunalul corecţional din Paris l-a condamnat, joi, pe Jean-Paul Guerlain, descendentul fondatorului celebrei case de modă, la plata unei amenzi de 6.000 de euro pentru injurii rasiale,  informează AFP. Decizia vine la 17 luni de la polemicile cauzate de cuvintele sale despre persoanele de culoare.
   
Întrebat în jurnalul televizat al postului France 2, pe 15 octombrie 2010, despre modul de creare a unui parfum, Jean-Paul Guerlain, în vârstă de 73 de ani, a răspuns: "Pentru o dată în viaţă, am muncit ca un negru. Nu ştiu dacă negrii au muncit întotdeauna aşa cum am muncit eu atunci, dar...".
   
Tribunalul l-a iertat pe Jean-Paul Guerlain pentru prima propoziţie, dar l-a condamnat pentru cea de-a doua.
   
Pe lângă această amendă, el va trebuie să plătească daune de 2.000 de euro fiecăreia dintre cele trei asociaţii antirasiste care au depus plângere în justiţie contra sa: MRAP, LICRA şi SOS Racisme.
   
Basile Ader, avocatul lui Guerlain, nu ştie deocamdată dacă clientul său, care nu a fost prezent joi la tribunal, va face apel la această condamnare.
   
După declaraţia din octombrie 2010, protestele şi apelurile la boicotarea produselor casei Guerlain s-au multiplicat, în ciuda scuzelor publice prezentate de Jean-Paul Guerlain.
   
Cu ocazia audierilor de pe 2 februarie, fostul "nas" (creator de parfumuri, n.r.) al casei Guerlain a spus că a comis o "imbecilitate".

"Am vrut să-i facă pe jurnalişti să râdă şi acum regret", a explicat parfumierul în vârstă de 75 de ani.
   
"Cer iertare întregii comunităţi negre pentru această imbecilitate", a repetat în mai multe ocazii Jean-Paul Guerlain, cunoscut până la acest incident pentru faptul că a lansat peste 40 de parfumuri de lux, precum Vétiver, Habit rouge, Samsara şi Jardins de Bagatelle.
   
În timpul procesului, asociaţiile antirasiste au denunţat "rasismul ordinar" al parfumierului, iar procurorul a cerut condamnarea acestuia la plata unei amenzi de cel puţin 7.500 de euro.
   
Retras din activitate în 2002, după 47 de ani petrecuţi în afacerea familiei sale, Jean-Paul Guerlain a rămas, până în octombrie 2010, consultantul actualului "nas" al casei Guerlain, Thierry Wasser.

Grupul Guerlain a întrerupt orice colaborare cu Jean-Paul la câteva zile după cuvintele acestuia despre persoanele de culoare.


x close