Antena 3 CNN Show Showbiz Oscar 2010: Kathryn Bigelow, prima femeie care primeşte premiul pentru regie. Hurt Locker, cel mai bun film

Oscar 2010: Kathryn Bigelow, prima femeie care primeşte premiul pentru regie. Hurt Locker, cel mai bun film

Academia Americană de Film şi-a desemnat câştigătorii ediţiei 2010 a premiilor Oscar. În Kodak Theatre din Los Angeles , vedetele Hollywood-ului şi-au văzut visele împlinite sau destrămate la cea de-a 82-a decerrnare a trofeelor.

Oscar 2010: Kathryn Bigelow, prima femeie care primeşte premiul pentru regie. Hurt Locker, cel mai bun film
Sursa foto: premiile oscar
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mar 2010   •   02:53

În mare, aşteptările au fost împlinite, favoriţii la premiile mai mici adudecându-şi fără probleme statueta.

Actorul austriac Christoph Waltz a deschis duminică gala Oscar, câştigând primul premiu al serii la categoria rezervată celor mai bune roluri secundare, cu interpretarea pe care i-o dă crudului şi oportunistului ofiţer nazist Hans Landa din filmul 'Inglorious Basterds', în regia lui Quentin Tarantino,
Aflat la prima nominalizare la Oscar din carieră, Christoph Waltz este un actor veteran al marelui şi micului ecran european, ce nu a fost însă deloc cunoscut la Hollywood, înainte de colaborarea sa cu Quentin Tarantino.

Dar cum era aşteptat, a 82-a ediţie a Oscarurilor a aparţinut genului feminin. Iar regina a fost Kathryn Bigelow, care devine prima femeie care obţine premiul Oscar pentru regie al Academiei Americane de Film. Iar filmul său, Hurt Locker este desemnat cel mai bun al anului, din 10 nomnalizari.

De asemenea, actriţa americană Mo'Nique a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin cu interpretarea pe care i-o dă unei abuzive mame afro-americane din filmul 'Precious', de Lee Daniels . Acest premiu Oscar încununează succesul dobândit de actriţa în vârstă de 42 de ani, care a câştigat cu acelaşi rol un Glob de Aur, un premiu BAFTA, premiul Sindicatului Actorilor americani şi Spirit Awards, premiul cinematografiei americane pentru filmele independente.

În timp ce filmele 'The Hurt Locker' şi 'Precious' au câştigat Oscar pentru cel mai bun scenariu original şi respectiv pentru cel mai bun scenariu-adaptare.

THE HURT LOCKER, CEL MAI BUN FILM

Jurnalistul american Mark Boal a primit premiul Oscar pentru scenariul filmului 'The Hurt Locker', scenariu scris după ce a petrecut mai multe luni pe lângă un detaşament de genişti americani din Irak. Acest film, favorit cu nouă nominalizări la premiile Oscar, prezintă misiunile zilnice ale unei echipe de trei genişti americani din Irak.

Geoffrey Fletcher a primit premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu-adaptare cu filmul 'Precious', o adaptare după romanul 'Push' semnat de scriitoarea newyorkeză Sapphire şi publicat în 1996. Povestea acestui film se derulează în anii '80 în Harlem, unde Claireece Precious Jones (Gabourey Sidibe), o adolescentă obeză, analfabetă, însărcinată în urma abuzurilor sexuale suportate din partea tatălui său şi bătută de către mama sa, încearcă să înţeleagă rostul propriei vieţi.

Jeff Bridges a obţinut titlul de cel mai bun actor în rol principal la a cincea nominalizare în detrimentul lui Morgan Freenan sau George Clooney. Astfel se adevereşte că Clooney nu a putut aduce surpriza despre care se vorbea înaintea de premii în faţa famecului lui Bridges. El obţinuse anterior un Glob de Aur şi premiul Sindicatului actorilor (premiu ce prefigurează de obicei câştigătorul Oscarului).

Sandra Bullock este încoronată cea mai bună actriţă pentru prestaţia din Blind Side şi devine astfel prima actriţă care obţine un Oscar, dar şi un premiu Zmeura de Aur pentru cea mai slabă intepretare, pentru filme care au ieşit pe piaţă în acelaşi an.

Showul a fost prezentat de Steve Martin şi Alec Baldwin. 6000 de membri ai Academiei americane de film au votat pentru favoriţi.

×
Subiecte în articol: Gala Premiilor Oscar
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close