Antena 3 CNN Show Showbiz Scurtmetrajul "Căutare", de Ionuţ Piţurescu, premiat la Festivalul de Film de la Cannes

Scurtmetrajul "Căutare", de Ionuţ Piţurescu, premiat la Festivalul de Film de la Cannes

Scurtmetrajul "Căutare", de Ionuţ Piţurescu, premiat la Festivalul de Film de la Cannes
Sursa foto: Cannes
22 Mai 2010   •   11:51

Scurtmetrajul "Căutare/ Quest", de Ionuţ Piturescu, a primit premiul SFR (La Société des réalisateurs de films) pentru scurtmetraj în secţiunea Quinzaine des Realisateurs, la Festivalul de Film la Cannes, a declarat Anca Romanescu, publicistul filmului, potrivit Mediafax.

Premiul SFR a fost acordat ex-aequo scurtmetrajelor "Căutare/ Quest", de Ionuţ Piturescu şi "Mary Last Seen", de Sean Durkin.

"Căutare/ Quest" este un film despre doi prieteni care au o căruţă drept casă şi un cal drept tovarăş. Trăiesc simplu, fără lucruri împovărătoare, nu duc cu ei nici măcar un ceas. Dar încă mai au timp, cum spune un vechi proverb asiatic. Fără să se potrivească locurilor prin care călătoresc, dispreţuiti, pricepuţi la lucruri de care nu prea mai e nevoie în societatea de azi, ei caută sensuri. Sau lipsa lor.

Ionuţ Piţurescu are 31 de ani, este antropolog şi a studiat regie de teatru. El a mai realizat până acum filmele ?Prinde timpul/Seize the time? (2008) şi ?Balkan's Digest? (Albania, 2008), care au apărut în festivaluri şi manifestări din Serbia, Albania, Estonia, Slovenia, Austria şi Macedonia. Doctorand în antropologie culturală, Piţurescu a făcut cercetări de teren în Mexic (Huichol, 2003), Maroc (Berber, 2004), SUA (New Orleans, 2005), Andaluzia (Gitano Calo, 2005), zona arctică (Sami, 2006), şi în Europa de Est.

Anul acesta, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs au fost selectate filme din Marea Britanie, Brazilia şi Uruguay.

O secţiune specială din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietăţii culturale din cinematografie, Quinzaine des Réalisateurs nu are premii specifice. Regizorii aflaţi la primul lungmetraj şi prezenţi în Quinzaine des Réalisateurs sunt, însă, eligibili pentru prestigiosul premiu Camera d'Or.

În 2008, filmul lui Radu Muntean "Boogie" a fost prezentat în Quinzaine des Réalisateurs.

Antena3.ro



×
Subiecte în articol: festival film Cannes premiu
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close