Antena 3 CNN Show Showbiz Veruschka, un cameleon în modă

Veruschka, un cameleon în modă

Veruschka, un cameleon în modă
20 Iul 2015   •   12:11

Veruschka reprezintă imaginea anilor ’60-’70 în industria modei. A devenit primul model recunoscut pe plan mondial, a fost căutată de toate casele de modă și revistele de profil prestigioase. Înaltă, slabă și de o frumusețe est-europeană atipică vremurilor, Veruschka s-a reinventat constant și a adus meseriei sale valențe artistice, dincolo de superficial.

Cea mai de succes strategie de vânzare a caselor de modă este prezentarea hainelor pe podium, purtate de femei graţioase, care pun în valoare materialele, culorile şi croielile. Aşa s-a procedat cu rigurozitate din secolul XX încoace. Accentul cade numai pe haine, s-ar putea crede. Dar nu e tocmai aşa. Modelele au fost mereu alese cu mare grijă, astfel încât potenţialul cumpărător să fie suficient de atras de frumuseţea lor, să îşi dorească în mod plauzibil să arate ca ele, fără să fie copleşit de eleganţa lor. Toţi designerii renumiţi ai veacului trecut, de la Chanel la Balenciaga, au respectat cu sfinţenie acest principiu.

Moda este, totuşi, unul dintre cele mai dinamice domenii de activitate. Oamenii se plictisesc uşor şi continuă să vină rapid cu idei de schimbare. În prima jumătate a secolului XX a apărut un procedeu nou de promovare, ajuns la maturitate prin anii ’50: realizarea de pictoriale, cu femei cochete, în reviste de mare circulaţie. Secolul trecut a fost populat de numeroase astfel de grații de o frumuseţe aproape perfectă – Marion Morehouse, prima în domeniu, urmată de Lee Miller, Lisa Fonssagrives, Dovima ş.a. Din această mare de gene lungi şi dese a răsărit şi primul supermodel: Veruschka. O tânără aristocrată de origine prusacă, independentă şi cu viziuni proprii, care a adus un nou suflu meseriei de model şi a contrazis preconcepţiile privind superficialitatea acestei activităţi.

Nefericirea
Veruschka, pe numele său real Vera Gottliebe Anna Gräfin von Lehndorff-Steinort, s-a născut pe 14 mai 1939, în Königsberg (azi Kaliningrad, Rusia), într-o familie aristocratică prusacă. Tatăl său a fost Contele Heinrich von Lehndorff, ofiţer german de rezervă, cu sentimente puternice antinaziste. Paradoxal, moşia pe care a a crescut Vera – cu o vilă de 100 de camere – se învecina cu proprietatea diplomatului nazist Joachim von Ribbentrop, care adesea se lăsa filmat, pentru propagandă, jucându-se cu micuţa Vera, şi se afla la câţiva kilometri de buncărul lui Hitler, „Bârlogul Lupului”.

Membru al Rezistenţei, contele von Lehndorff a participat la complotul de asasinare a lui Hitler condus de Stauffenberg, din iulie 1944. Operaţiunea a eşuat și tatăl Verei a fost arestat. După două tentative de evadare, s-a predat pentru a nu pune în pericol viaţa familiei. În septembrie 1944 a fost spânzurat cu o coardă de pian, sub acuzaţia de trădare. Averea i-a fost confiscată, iar cele patru fete şi soţia sa au fost trimise în lagăr, unde au rămas până la sfârşitul războiului.

Continuarea pe historia.ro

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close