Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Baschet NBA a anulat toate meciurile din presezon, iar startul sezonului regulat ar putea fi amânat

NBA a anulat toate meciurile din presezon, iar startul sezonului regulat ar putea fi amânat

NBA a anulat toate meciurile din presezon, iar startul sezonului regulat ar putea fi amânat
de M.T.    |    05 Oct 2011   •   10:55

Liga profesionistă nord-americană de baschet (NBA) a anulat toate meciurilor din presezon şi este aproape de anularea primelor săptămâni din sezonul regulat, după ce, marţi, negocierile între proprietarii echipelor şi sindicatul jucătorilor au eşuat, informează AFP.

Nu avem altă alternativă decât să anulăm primele două săptămâni din sezonul regulat dacă nu se va găsi o soluţie până luni. Nu am fost în măsură să facem progresele pe care am sperat să le facem şi nu am putut continua negocierile”, a declarat preşedintele NBA, David Stern.

Discuţiile purtate marţi, timp de patru ore, s-au încheiat cu anularea a 71 de meciuri din perioada de pregătire de dinaintea sezonului regulat care rămăseseră în program, după ce primele 43 fuseseră deja anulate pe 23 septembrie.

Sezonul regulat era programat să înceapă pe data de 1 noiembrie. Pentru prima oară din 1998, există riscul anulării unor meciuri din sezonul regulat, sezonul respectiv fiind la 50 de meciuri din 82 pentru fiecare echipă. Şi atunci, motivul a fost tot o grevă.

Ni se oferă perspectiva pierderii unor meciuri din sezonul regulat, ceea ce ar reprezenta o lovitură dură atât pentru proprietari, cât şi pentru jucători”, a mai spus Stern în cadrul unei conferinţe de presă.

Cele două părţi aflate în conflict nu au ajuns la un acord privind continuarea negocierilor, şeful sindicatului jucătorilor (NBAPA), Billy Hunter, lăsând să se înţeleagă că nu va mai exista o întâlnire în următoarea lună sau chiar două luni, ceea ce va însemna că sezonul regulat nu va putea să înceapă înainte de debutul anului 2012.

Jucătorii sunt pregătiţi să piardă meciuri", a precizat Hunter după întâlnirea de marţi, la care au participat şi vedete precum Kobe Bryant, Paul Pierce sau Kevin Garnett.

Discuţiile au luat sfârşit în momentul în care jucătorii nu au acceptat propunerea proprietarilor de cluburi de a se împărţi în procente egale veniturile generate de NBA (estimate la 3,8 miliarde de dolari în sezonul 2010/2011). Potrivit precedentului acord, jucătorii primeau 57% la sută din aceste venituri şi nu acceptau acum să scadă sub 53%.

Un alt punct asupra căruia nu s-a ajuns la un acord îl reprezintă propunerea privind impunerea unui plafon salarial fix jucătorilor. Argumentând că doar opt din cele 30 de echipe din NBA au înregistrat câştiguri în sezonul trecut, în timp ce celelalte au avut pierderi de 300 milioane dolari, proprietarii au cerut un plafon salarial fix, nemaiacceptând excepţiile existente în plafonul flexibil.

Astăzi nu a fost ziua în care să reuşim să ajungem la un munitor comun. Nu am fost în măsură să ne apropiem suficient între ceea ce am cerut şi ceea ce ni s-a oferit”, a conchis Derek DFisher, preşedintele asociaţiei jucătorilor.

Posibilitatea unei greve în NBA care să amâne startul sezonului regulat i-a determinat pe mai mulţi baschetbalişti să discute şi să accepte ofertele unor echipe europene. Astfel, rusul Andrei Kirilenko a semnat cu fostul său club, TSKA Moscova, în timp ce fraţii Pau şi Marc Gasol au ajuns la un acord cu FC Barcelona. De asemenea, Kobe Bryant este foarte aproape de o înţelegere cu italienii de la Virtus Bologna.

×
Subiecte în articol: NBA grevă negocieri
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close