Antena 3 Sport Cum explici 23 de teste ”fals-pozitive”? Reacția ministrului Nelu Tătaru la situația fotbaliștilor de la CFR Cluj

Cum explici 23 de teste ”fals-pozitive”? Reacția ministrului Nelu Tătaru la situația fotbaliștilor de la CFR Cluj

de Laura Dinu    |    30 Iul 2020   •   08:40
Cum explici 23 de teste ”fals-pozitive”? Reacția ministrului Nelu Tătaru la situația fotbaliștilor de la CFR Cluj
Sursa foto: hepta

Zilele trecute apărea informația potrivit căreia 23 de jucători și antrenori de la echipa de fotbal CFR Cluj au fost confirmați cu coronavirus. La numai câteva zile, pe pagina oficială a echipei, era transmis un comunicat de presă menit să lămurească problema: ”În urma investigațiilor si retestărilor efectuate în ultimele zile s-a dovedit faptul că din totalul de 23 de persoane depistate pozitiv NICIUNA nu este si nici nu a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2, așadar testele efectuate inițial au fost fals-pozitive”.

Întrebat cum se poate explica o astfel de greșeală, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat că ”se poate întâmpla”.

"Lucrându-se în serie, există şi o probabilitate ca aceste teste să fie toate la fel, negative sau pozitive. Rezultatul unui test ţine foarte mult de aparat, de reactivi, de partea umană care lucrează.

Dacă reactivii nu au fost de o anumită calitate, putem să ne aşteptăm la acest rezultat, mai ales că erau la toate testele care s-au făcut, fals pozitive prima dată şi negative, a doua oară. Fiecare punct de lucru îşi achiziţionează, în funcţie de aparatul pe care îl are, şi reactivii, şi testele", a spus Nelu Tătaru, la Digi24.

Nelu Tătaru: Lucrându-se în serie, există şi o probabilitate ca aceste teste să fie toate la fel, negative sau pozitive

”Se poate întâmpla. Eu prefer, ca profesionist, să judec un caz sau un rezultat într-un context clinic şi să repet acel test de câte ori e nevoie.

Un test la un pacient infectat, care luat în prima sau a doua zi poate fi negativ, dar dacă îl iau după două, trei zile sau a cincea, a şasea zi, cât este perioada maximă de reflecţie, să fie pozitiv"

23 de jucători de la CFR Cluj, confirmați pozitiv cu coronavirus

Echipa de fotbal CFR Cluj a trecut printr-o situație nu tocmai plăcută săptămâna trecută când 23 de jucători și antrenori au fost confirmați pozitiv cu coronavirus. Reprezentanții echipei vor să să acționeze în instanță clinica din București unde au fost testați pozitiv membrii echipei care, ulterior, la următoarele două testări efectuate în Cluj, au ieșit ”negativi”.

De asemenea, aceștia ar solicita și daune materiale în valoare de câteva sute de mii de euro, motivând prin faptul că testele fals pozitive au prejudiciat clubul atât financiar, cât și din punct de vedere emoțional.

”Din totalul de 23 de persoane depistate pozitiv NICIUNA nu este si nici nu a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2”

Ca urmare a ultimelor informatii apărute în presă referitor la cele 23 persoane testate pozitiv de către o clinică privată atât la București, cât și la Cluj-Napoca săptămâna trecută, dorim să facem următoarele precizări:

Clubul CFR 1907 Cluj a respectat absolut toate măsurile cuprinse în Protocoalele MTS/FRF/LPF și toate recomandările venite din partea autorităților. Am dat dovadă de transparență în relația cu autoritățile statului și ne-am luat toate măsurile de prevenție posibile pentru a opri răspândirea acestui virus.

În urma investigațiilor si retestărilor efectuate în ultimele zile s-a dovedit faptul că din totalul de 23 de persoane depistate pozitiv NICIUNA nu este si nici nu a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2, așadar testele efectuate inițial au fost fals-pozitive.

Ca urmare a acestei situații create, echipa noastră nu a putut disputa meciul cu FC Botoșani duminică, așa cum era programat inițial, acesta fiind reprogramat pentru data de astăzi. În următoarele 6 zile, CFR 1907 Cluj va trebui să joace 3 meciuri, toate extrem de importante pentru clubul nostru. E important de menționat faptul că până astăzi, echipa a fost privată de posibilitatea desfășurării antrenamentelor, fapt care poate afecta forma băieților în aceste meciuri rămase.

De asemenea, faptul că antrenorul principal al echipei noastre, Dan Petrescu, alături de o parte a staff-ului său tehnic nu vor putea fi alături de echipă în următoarea perioadă este un mare handicap al echipei noastre în lupta pentru titlu.

Suntem alături 100% de jucătorii și staff-ul tehnic care au fost testați pozitiv și ne dorim să se însănătoșească cât mai repede pentru a putea să revină alături de echipă.

Toți cei implicați în viața echipei: jucători, conducători și angajați, alături de familiile noastre, am trecut printr-o perioadă extrem de dificilă, suntem epuizați de eforturile depuse și de stresul la care am fost supuși.

Am avut oameni profesioniști în jurul nostru cărora le suntem extrem de recunoscători.

Mulțumim mult conducerii și angajaților de la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, personal care a dat dovadă de mare profesionalism. Le mulțumim suporterilor care au fost alături de noi în această perioadă grea. Susținerea lor și faptul că i-am simțit aproape ne-a dat putere să trecem peste aceste momente dificile.

Vă mulțumim tuturor celor care v-ați arătat susținerea față de echipa noastră!

În următoarea perioadă vom analiza tot ceea s-a întâmplat în jurul echipei în ultimele zile și vom lua o decizie în acest sens. Acum ne concentrăm la cele trei meciuri rămase de disputat.

Conducerea clubului CFR 1907 Cluj”, arată comunicatul de presă emis de reprezentanții echipei.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close