Antena 3 CNN Sport Fotbal intern Ceauşescu a vrut să desfiinţeze Dinamo şi Steaua, după Danemarca ? România 3-0

Ceauşescu a vrut să desfiinţeze Dinamo şi Steaua, după Danemarca ? România 3-0

Ceauşescu a vrut să desfiinţeze Dinamo şi Steaua, după Danemarca ? România 3-0
03 Feb 2009   •   16:12

Furios că România a fost umilită de Danemarca la Copenhaga, scor 0-3, în preliminariile CM 1990, Nicolae Ceauşescu a vrut în 1989, cu două luni înainte să fie ucis, să desfiinţeze cluburile Dinamo şi Steaua, de care aparţineau jucătorii ?tricolori?. Mai mult, Ceauşescu a criticat aranjamentele celor de la ?Interne?, invocând presiunile pe care le făceau aceştia asupra arbitrilor!
Sport Magazin a publicat un fragment din stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din data de 12 octombrie 1989 ce face referiri la meciul de fotbal dintre Danemarca şi România, desfăşurat în data de 11 octombrie. Ceauşescu specifică faptul că discuţia asupra meciului este în afara ordinii de zi, însă a simţit nevoia să se implice în acest fenomen deşi existau la momentul respectiv probleme mult mai stringente, atât pe plan intern cât şi internaţional, în legătură directă cu disoluţia accentuată a comunismului, care îşi trăgea ultima răsuflare. ?Nu este un punct la ordinea de zi, dar trebuie să luăm măsuri să punem capăt, să punem ordine pentru că nu se poate merge mai departe aşa?, a declarat Ceauşescu.
În discuţie intervine şi Elena Ceauşescu, care spune că jucătorii români au jucat foarte prost şi că ?ne-au făcut de râs?. Când Nicolae Ceauşescu a spus că ?desfiinţăm toate cluburile care au dat jucători, dacă aici nu câştigă?, făcând referire la returul de la Bucureşti, soţia lui, Elena, a completat, făcând un recensământ al jucătorilor: ?Armata a dat numai doi jucători, unul este de la Universitatea, iar restul, toţi, de la Dinamo?.
Preşedintele, care îi admonestase la telefon pe cei de la Interne, adică pe şefii lui Dinamo, a demascat şi presiunile pe care aceştia le făceau asupra arbitrilor pentru a câştiga meciuri, practică ce ?a dus de râpă sportul?. Ceauşescu era deranjat că dinamoviştii convocaţi ?nu ştiu să se apere? şi că fotbaliştii lui Ienei ?nu au jucat?, fapt considerat inadmisibil. ?Internele i-au învăţat aşa?! Acasă să marcheze 10 goluri într-un meci, pe arbitrii ? dacă ei nu câştigă ? le spun că îi arestează. I-am spus lui Postelnicu că, dacă un arbitru mai face aşa nu mai arbitrează. Acest lucru a dus la dezorganizare şi, în ultimă instanţă, a dus de râpă sportul. Nu se poate una ca asta!?, a spus Ceauşescu.
Cu morala învăţată, România s-a impus pe 15 noiembrie 1989 cu 3-1 şi a câştigat biletele pentru Coppa del Mondo, aminteşte Sport Magazin. A fost ultimul meci văzut de Ceauşescu, răsturnat de Revoluţie şi executat în 25 decembrie 1989.
Vedeţi articolul integral şi stenogramele pe www.sportm.ro.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close