Antena 3 CNN Sport Fotbal intern Şeful ANAF: Cluburile româneşti au datorii de peste 100 de milioane de euro

Şeful ANAF: Cluburile româneşti au datorii de peste 100 de milioane de euro

Şeful ANAF: Cluburile româneşti au datorii de peste 100 de milioane de euro
25 Feb 2011   •   11:39

La data de 31 decembrie 2010, un număr de 173 de cluburi de fotbal din ţară aveau restanţe la bugetul de stat general consolidat în sumă de 487.335.013 de RON. Doar 21 dintre cluburi nu au înregistrat obligaţii bugetare”. Declaraţia îi aparţine lui Sorin Blejnar, şeful ANAF, şi a fost făcută într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor. Întrebat cum vor fi recuperate aceste datorii, Blejnar a explicat că fiscul are metode noi în această privinţă: „Una dintre ele, sechestru pe drepturile federative ale jucătorilor. Vom vedea ce va fi. Trebuie ca până la urmă toată lumea, indiferent de obiectul de activitate, să-şi plătească datoriile către stat”.

Blejnar a dezvăluit cum stau din punct de vedere al datoriilor Steaua şi Dinamo. „Depinde care Steaua. FC Steaua are datorii nesemnificative, cam 200.000 de lei. Numai că Fotbal Club Steaua are datorii de 46,3 milioane de lei. La Dinamo, situaţia e mai dificilă. Organizarea de astăzi, adică SC Dinamo 1948 SA, are datorii de 15.542.642 lei. Iar Dinamo Bucureşti are datorii de 45.835.828 de lei. Ultima a intrat în insolvenţă în 2010. În momentul de faţă, Dinamo a reuşit să suspende în instanţă executarea silită. Dar noi trebuie să recuperăm toţi banii”, a spus şeful ANAF, care a adăugat că alte opt cluburi din Liga I au datorii mai mici de două milioane de lei, în timp ce trei dintre ele nu au nicio datorie.

Deşi îi vânează pe marii datornici din fotbalul românesc, Sorin Blejnar nu a evitat să le ofere sfaturi lui Gigi Becali şi Cristi Borcea despre cum îşi pot amâna datoriile către stat. Întâmplarea este povestită chiar de către cel care, în aceste zile, este implicat în scandalul vămilor: „Au venit la mine în birou domnii Borcea şi Gigi Becali. Foarte direct, m-au întrebat: «Domnule Blejnar, cum facem cu datoriile astea pentru că fotbalul se duce de râpă. Nu sunt bani, n-avem cum să plătim. Măcar să amânăm într-un fel, să găsim nişte variante». Le-am spus că pot amâna plăţile şi le-am indicat Ordonanţa de Urgenţă numărul 92 din 2009, care dădea posibilitatea oricăror societăţi să-şi amâne de la plată obligaţiile bugetare. A fost comic imediat dupa ce le-am spus asta, pentru că s-au ridicat în picioare, au batut cuba şi apoi l-am auzit pe domnul Becali strigând la domnul Borcea: «Băi Cristi, să nu-i spunem lui Copos de treaba asta, că ăla înnebuneşte. Lasă-l aşa!» Şi râdeau în hohote”.

Întrebat cu ce echipă ţine, Sorin Blejnar a răspuns că „sunt stelist, dar UTA îmi e mai la suflet”, a avertizat că ANAF-ul „va urmări atent vâmzarea drepturilor TV din Liga I, pentru că este o tranzacţie importantă pentru noi şi pentru cluburile din România”, iar în final a avut un sfat pentru fotbaliştii din campionatul intern: „Eu îi sfătuiesc pe toţi jucătorii din România să aibă provenienţă pe sumele pe care le cheltuiesc. Dacă banii daţi pe maşini sau case scumpe nu se regăsesc şi în evidenţele Fiscului, vor fi impozitaţi cu 16%”.

×
Subiecte în articol: Sorin Blejnar ANAF datorii Liga I steaua Dinamo
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close