Antena 3 CNN Sport Fotbal intern Steaua are probleme cu FIFA după concedierea musulmanului Yesilova

Steaua are probleme cu FIFA după concedierea musulmanului Yesilova

Steaua are probleme cu FIFA după concedierea musulmanului Yesilova
12 Ian 2009   •   16:19

Steaua îşi creează iar probleme şi riscă să fie dată afară din Europa, dacă se decide că preparatorului fizic Yuksel Yesilova i-a fost reziliat contractul deoarece este de religie musulmană.
Nu este pentru prima dată când echipa din Ghencea se află sub spectrul excluderii din competiţiile Europene, după ce, în vara lui 2008, cazul "Valiza" aproape a determinat UEFA să interzică înscrierea clubului militar în ediţia actuală a Ligii Campionilor. Se pare, însă, că patronului Stelei nu îi place liniştea, motiv pentru care l-a dat afară de la club, în urmă cu o lună, pe turcul Yesilova şi a riscat declarând că acesta aduce ghinion Stelei din cauza credinţei sale.
Gestul lui Becali nu a rămas fără urmări, iar forul mondial al fotbalului s-a autosesizat, deschizând o anchetă după ce presa din întreaga Europă a vorbit despre acest caz. Dovadă că FIFA nu glumeşte, Yuksel a fost chemat pe 20 februarie la Zurich unde, conform gsp.ro, va fi invitat să îşi spună punctul de vedere despre întâmplările care-l privesc.
Cazul va fi judecat de către Comitetul Etic al Federaţiei conduse de Sepp Blatter, comitet din care fac parte 15 membri, dintre care doar 11 sunt din afara continentului European. În mâinile acestor 15 oameni va sta soarta Stelei, iar dacă va fi luată decizia că Yesilova a fost dat afară pe motive religioase, Becali are toate motivele să se teamă pentru echipa căreia îi este patron.
Prima dată când numele Stelei a fost legat de rasism a fost returul confruntării cu irlandezii Shelbourne, în al doilea tur preliminar al Ligii Campionilor, în 2005. Atunci, deşi Steaua a câştigat cu 4-1, spactatorii i-au înjurat pe motive rasiale pe jucătorii de culoare de la echipa irlandeză. Astfel, Steaua a fost obligată să joace meciul din Cupa UEFA cu Valerenga departe de casă, la Constanţa.
Steaua nu se poate baza, în nici un caz, pe o declaraţie favorabilă din partea preparatorului fizic, el declarând: "Am lucrat 7 ani în România şi nu am avut astfel de probleme. A trecut o lună de zile de la startul acestui scandal şi nimeni din cadrul clubului Steaua nu m-a sunat să-şi ceară scuze sau să infirme."
Pentru ca judecarea cazului să fie una dreaptă, FIFA a cerut printr-o adresă trimisă la FRF prin fax şi o intervenţie din partea patronului Stelei. Dacă Becali nu îşi va exprima în nici un fel punctul de vedere, probele din media, declaraţia lui Yesilova şi orice dovezi mai sunt găsite până în acel moment vor si singurele probe pe baza cărora se va judeca speţa.
Ar fi pentru prima dată când un patron de club european ar fi găsit vinovat de rasism de către FIFA, singura figură relativ importantă implicată în scandaluri despre rasism fiind fostul selecţioner al Spaniei, Luis Aragones, care l-a numit "negrul ăla" pe Henry, într-o discuţie cu jucătorul Jose Antonio Reyes. În urma acestor cuvinte spuse de Aragonez, federaţia din Spania a fost amendată cu 100.000 de franci elveţieni.
Oficialii Stelei ştiu deja cum se vor apăra. Ei vor nega cu vehemenţă faptul că Yuksel Yesilova a fost concediat pentru religia sa, invocând, ca motiv real, imcompetenţa turcului. Exemplul cel mai concludent este, spun ei, meciul de Liga Campionilor cu Fiorentina când antrenorul de atunci, Dorinel Munteanu, nu a putut folosi 14 jucători, fiecare având probleme medicale.
Yesilova a venit la Steaua odată cu tehnicianul Dorinel Munteanu, plecând, de asemenea, la scurt timp după ce "neamţul" a fost debarcat din Ghencea.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: FC Steaua Gigi Becali
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close