Antena 3 CNN Sport JO2016 De ce s-a schimbat peste noapte culoarea apei dintr-una din piscinele olimpice de la Rio. ”A ieșit din valorile normale”

De ce s-a schimbat peste noapte culoarea apei dintr-una din piscinele olimpice de la Rio. ”A ieșit din valorile normale”

De ce s-a schimbat peste noapte culoarea apei dintr-una din piscinele olimpice de la Rio. ”A ieșit din valorile normale”
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    14 Aug 2016   •   09:21

Misterul ”apei verzi” dintr-una dintre piscinele olimpice de la Rio 2016 a fost dezlegat de organizatorii Jocurilor Olimpice de vară, arată Le Parisien. 

În urma anchetei, s-a ajuns la concluzia că de vină a fost o bacterie ce a transformat, de la o zi la alta, apa limpede în care se desfășura competiția de sărituri într-o ''baltă'' verde. Oxigenul insuficient și căldura au dus la proliferarea algelor, după cum a declarat Mario Andrada, purtător de cuvânt al organizatorilor brazilieni.

Într-un comunicat, Federația Internațională de Natație (FINA) a avansat o teorie complementară, potrivit căreia din ''rezervoarele de apă (lipsesc) anumite substanțe chimice folosite în procesul de tratare a apei''. Drept consecință, se mai arată în comunicat, ''nivelul de pH al apei a ieșit din valorile normale, provocând această decolorare''.

Autoritățile au precizat că s-au efectuat teste ''și s-a ajuns la concluzia că nu există nici un risc pentru siguranța sportivilor și nici un motiv pentru a împiedica competiția'', mai arată sursa citată.

Contrastul a fost sesizat, marți, în timpul probei de sărituri-sincron la 10 m, femei, când apa dintr-unul dintre bazinele Centrului Acvatic Maria Lenk era verde aprins, spre deosebire de cea din bazinul alăturat, în care apa era limpede și curată.

''Este chiar verde. Îmi place culoarea'', a declarat înotătoarea americană Jessica Parratto.

''Când ne antrenam pentru a ne acomoda cu această locație, apa a fost mereu albastră ca cerul'', a declarat Liu Huixia, din China, care a câștigat medalia de aur împreună cu partenerul său Chen Ruolin.

Unii atleți au glumit pe seama acestui fenomen. ''Cineva ne joacă o farsă sau sărbătorim Sf. Patrick mai devreme aici la Rio?'', a spus înotătorul american David Boudia care a câștigat argintul luni seara, înainte ca apa să devină verde.

Subiectul a fost intens mediatizat în presa internațională, mai ales că inițial oficialitățile nu au putut explica schimbarea culorii apei ''peste noapte''.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: apa bazin Rio JO 2016
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close