Antena 3 Sport JO2016 Jocurile Olimpice 2016: Jocurile Olimpice de vară din anul 1976

Jocurile Olimpice 2016: Jocurile Olimpice de vară din anul 1976

04 Aug 2016   •   10:59
Jocurile Olimpice 2016: Jocurile Olimpice de vară din anul 1976

Cea de-a XXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară a avut loc în perioada 17 iulie - 1 august 1976 la Montreal și a fost organizată de Comitetul Olimpic Internațional. Montreal a fost ales oraș-gazdă al Jocurilor Olimpice în mai 1970, în defavoarea celorlalte două orașe aflate printre favorite, Moscova și Los Angeles. Acestea din urmă au fost gazde ale următoarelor două ediții ale Jocurilor Olimpice, din 1980 și respectiv 1984, transmite Agerpres.

Jocurile Olimpice au fost deschise de Regina Elisabeta a II-a, în cadrul unei ceremonii la care a participat întreaga familie regală.

Flacăra olimpică a fost transmisă electronic de la Atena la Ottawa, printr-un puls electronic derivat de la flacăra olimpică existentă. Din Ottawa, a fost dusă la Montreal. Flacăra s-a stins la câteva zile de la deschiderea Jocurilor Olimpice, după o furtună, dar un oficial sportiv a reaprins-o cu o brichetă. Organizatorii au stins-o din nou și au aprins-o folosind o sursă a flăcării originale.

Organizarea Jocurilor Olimpice a adus prejudicii financiare importante orașului Montreal, orașul confruntându-se cu datorii imediat după terminarea Jocurilor. Stadionul olimpic, proiectat de arhitectul francez Roger Taillibert, a rămas un monument cu un deficit major, pentru că nu a avut niciodată un acoperiș retractabil. Jocurile Olimpice din 1976 au fost cele mai scumpe din istoria acestui eveniment sportiv.

În cadrul competițiilor s-a remarcat gimnasta româncă Nadia Comăneci. La 14 ani, Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976, de la Montreal. Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obținut nota perfectă de zece la olimpiadă (de șapte ori), dar a și câștigat trei medalii de aur (individual compus, la bârnă și la paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol). Alte trei medalii de aur la fete au fost câștigate de rusoaica Neli Kim. Nikolai Andrianov din URSS a câștigat patru medalii de aur, devenind campion olimpic absolut. 

Viktor Saneiev, reprezentant al Uniunii Sovietice, a câștigat cel de-al treilea titlu consecutiv la sărituri. Alberto Juantorena din Cuba a fost primul câștigător al ambelor competiții, de 400 și 800 de metri, la aceeași olimpiadă. Boris Onișcenko, membru al echipei de pentatlon, a fost eliminat din competiție, după ce s-a descoperit că își modificase arma pentru proba de scrimă. Ca urmare a acestui fapt, întreaga echipă de pentatlon modern a fost descalificată.

Cinci boxeri americani, Sugar Ray Leonard, Leon Spinks, Michael Spinks, Leo Randolph și Howard Davis Jr., au câștigat medaliile de aur la proba de box. A fost cea mai bună echipă de box pe care au avut-o vreodată Statele Unite.

Gimnastul japonez Shun Fujimoto și-a fracturat piciorul în timpul evoluției la sol. Dat fiind că în acel moment punctajul între Japonia și URSS era foarte strâns, Fujimoto a ascuns gravitatea accidentului pentru a putea evolua în continuare. A reușit să ducă la bun sfârșit evoluția la inele, obținând nota 9,7 și asigurând astfel medalia de aur Japoniei.

Canada, țara gazdă, a câștigat cinci medalii de argint și șase de bronz. A fost pentru prima dată în istoria Jocurilor când Canada nu a câștigat nicio medalie de aur.

În total, au participat 6.084 de sportivi, dintre care 1.260 femei. S-a concurat în 198 de probe din 21 de sporturi. Lotul olimpic al sovieticilor a terminat pe primul loc în clasamentul general, cu 49 de medalii de aur, 41 de argint și 35 de bronz. Pe locul doi s-au aflat sportivii din Germania de Est, cu 40 de medalii de aur, 25 de argint și tot atâtea de bronz. Sportivii din SUA au terminat pe podium, cu 34 de aur, 35 de argint și 25 de bronz. România s-a clasat pe locul 9 în clasamentul pe medalii, cu 27 de reușite dintre care 4 de aur, 9 de argint și 14 de bronz. Dintre cele patru de aur, trei au fost obținute de Nadia Comăneci. Cea de-a patra a fost cucerită de kaiacistul Vasile Dîba, la proba de 500 m simplu, introdusă în premieră la Jocurile Olimpice. Echipa de handbal a României, alcătuită din Constantin Tudosie, Radu Voina, Nicolae Munteanu, Cornel Penu, Werner Stöckl, Roland Gunesch, Gabriel Kicsid, Ghiță Licu, Alexandru Fölker, Cristian Gațu, Mircea Grabovschi, Ștefan Birtalan, Adrian Cosma și Cezar Drăgăniță a devenit vicecampioană olimpică.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close