Antena 3 CNN Sport JO2016 Jocurile Olimpice 2016: Jocurile Olimpice de vară din anul 2004

Jocurile Olimpice 2016: Jocurile Olimpice de vară din anul 2004

Jocurile Olimpice 2016: Jocurile Olimpice de vară din anul 2004
Sursa foto: Foto: Pixabay
04 Aug 2016   •   09:44

Cea de-a XXVIII-a ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat, la Atena, în perioada 13-29 august 2004. Ceremonia a fost deschisă de președintele grec Konstantinos Stephanopoulos, transmite Agerpres.

La Jocurile Olimpice de la Atena au participat în total 10.625 de sportivi, din 201 de țări (un număr record), dintre care 4.329 de femei și 6.296 de bărbați, care s-au întrecut în 301 probe din 31 de discipline sportive: atletism, canotaj, badminton, baschet, baseball, box, kaiac-canoe, ciclism, scrimă, fotbal, gimnastică, haltere, handbal, hochei, judo, lupte, natație, natație sincron, pentatlon, polo de apă, softball, echitație, tenis, tenis de masă, tir, tir cu arcul, volei, sporturi nautice, sărituri în apă, taekwondo, triatlon, yachting.

În clasamentul pe medalii, primul loc a fost deținut de SUA, 36 de medalii de aur, 39 de argint, 27 de bronz, locul al doilea de China, 32 de medalii de aur, 17 de argint, 14 de bronz, locul al treilea de Rusia, 27 medalii de aur, 27 de argint, 38 de bronz. România a ocupat locul 14, cu 8 medalii de aur, 5 de argint și 6 de bronz.

Pentru prima dată, la categoria lupte greco-romane au participat și femei, iar în competiția de scrimă femeile au concurat și la sabie.

Evenimentele din cadrul competițiilor au fost acoperite de 45.000 de voluntari, 21.500 de reprezentanți ai mass-media și vizionate de 3,9 miliarde de telespectatori.

Înotătorul american Michael Phelps a obținut șase medalii de aur. Olandeza Leontien Ziljaard-van Moorsel a devenit prima ciclistă care a obținut șase medalii dintre care patru de aur în cursul carierei sale. Atletul marocan Hicham El Guerrouj s-a impus în probele de 1.500 și 5.000 m, în timp ce atleta feminină britanică Kelly Holmes a triumfat la probele de 800 m și 1.500 m. În sporturile pe echipe, Argentina a câștigat turneul masculin de fotbal în timp ce echipa americană de softball a bătut echipa adversă cu 51-1.

România a ocupat locul 14 la Olimpiada de vară din 2004, de la Atena, cu 8 medalii de aur, 5 de argint și 6 de bronz. Performanță cu atât mai remarcabilă, cu cât delegația țării noastre a fost cea mai puțin numeroasă din 1988, fiind alcătuită din 108 atleți, dintre care 58 femei.

Răzvan Florea a cucerit medalia de bronz în proba de 200 m spate din cadrul întrecerilor olimpice de natație de la Atena, fiind cronometrat cu timpul de 1:57,56 (nou record național).

Gimnasta română Nicoleta Daniela Sofronie s-a clasat a cincea în concursul olimpic de individual compus la gimnastică, cu punctajul de 37,948. Oana Ban, una dintre favoritele la titlul absolut, a fost retrasă din concurs de către antrenorii Octavian Belu și Mariana Bitang, cu doar jumătate de oră înainte de începerea competiției, din cauza unei accidentări la gleznă, survenite în timpul concursului pe echipe, când lucra la sol.

În concursul masculin de individual compus la gimnastică artistică, din cadrul Jocurilor Olimpice de vară de la Atena, sportivul român Ioan Suciu a fost aproape de medalia de bronz. În schimb, principalul favorit român în această probă, Marian Drăgulescu, s-a clasat pe locul 8 cu 57,323.

Simona Păduraru s-a calificat în finala probei feminine de 800 m din cadrul Jocurilor Olimpice, clasându-se pe locul 3 în seria sa preliminară. Camelia Potec a ratat calificarea în finală pe care și-o dorea foarte mult, ocupând doar poziția a 4-a în seria în care a evoluat. Specialistul român în procedeul fluture, Ioan Gherghel, a ratat calificarea în finala la 100 m fluture, după ce s-a clasat al 8-lea (ultimul) în seria sa.

Înotătoarea Camelia Potec a câștigat finala la 200 m liber, învingând marile favorite ale acestei probe, Federica Pellegrini (Italia), Solenne Figues (Franța) și Franziska van Almsick (Germania), cu timpul 1:58,03. Ioan Gherghel a obținut locul 5 (1:56,10) în proba de 200 m fluture, iar Beatrice Câșlaru s-a clasat pe locul 8 (ultimul) în proba de 200 m mixt (2:15.40).

Echipa feminină de gimnastică a României a obținut medalia de aur în concursul pe echipe de la Atena, cu punctajul 114,283, învingând Statele Unite (113,584) și Rusia (113,235) și apărându-și astfel titlul olimpic câștigat la Sydney cu echipă complet schimbată.

La scrimă, Cătălina Gheorghițoaia a obținut locul 4 la categoria spadă. 

Echipa masculină de gimnastică (Marius Urzică, Marian Drăgulescu, Ioan Suciu, Dan Potra, Răzvan Șelariu și Daniel Popescu) a obținut medalia de bronz în concursul olimpic pe echipe. A fost prima medalie obținută de delegația României la aceste Jocuri Olimpice.

Iată lista medaliaților români:

AUR — Cătălina Ponor, gimnastică (echipa, bârnă, sol), Monica Roșu — gimnastică (sărituri, echipa), Oana Ban, Alexandra Eremia, Daniela Sofronie, Silvia Stroescu, toate gimnastică (echipa), Rodica Florea, Viorica Susanu, Aurică Bărăscu, Ioana Papuc, Liliana Gafencu, Elisabeta Lipă, Georgeta Damian, Doina Ignat, Elena Georgescu, toate canotaj (8+1), Constanța Burcică, Angela Alupei, ambele canotaj (dublu vâsle), Georgeta Damian, Viorica Susanu, ambele canotaj (dublu rame), Camelia Potec, înot (200 m liber);

ARGINT — Marian Drăgulescu, gimnastică (sol), Daniela Sofronie, gimnastică (sol), Marius Urzică, gimnastică (cal cu mânere), Ionela Tîrlea, atletism (400 m garduri), Marian Oprea, atletism (triplu salt);

BRONZ — Alexandru Eremia, gimnastică (bârnă), Marian Drăgulescu, Ilie Daniel Popescu, Dan Nicolae Potra, Răzvan Șelariu, Ioan Suciu, Marius Urzică, gimnastică (echipe), Marian Drăgulescu, gimnastică (sărituri), Maria Cioncan, atletism (1.500 m), Ionuț Gheorghe, box (cat. 64 kg), Răzvan Florea, înot (200 m spate).

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Jocurile Olimpice
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close