Antena 3 CNN Sport JO2016 Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - golf

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - golf

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - golf
04 Aug 2016   •   12:27

Golful este unul dintre cele mai vechi sporturi, primele reguli fiind stabilite în anul 1754, în Scoția, deși primul teren de golf a fost construit în Anglia, în 1864. Același sport s-a descoperit că a fost practicat și în Olanda în secolul al XV-lea, scrie Agerpres.

Potrivit site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român, www.cosr.ro, golful a fost introdus în premieră la JO de la Paris, în 1900, și a mai fost inclus doar în programul JO de la St. Louis, din 1904. Golful va deveni, din nou, sport olimpic, fiind inclus în programul Jocurilor Olimpice din 2016, de la Rio de Janeiro. În 2009, la cea de-a 121-a sesiune a Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de la Copenhaga au fost reintroduse golf-ul și rugby-ul (variantă în șapte) în programul olimpic.

Golful este un joc sportiv în care competitorii, folosind mai multe tipuri de crose, lovesc mingile și încearcă să le introducă, pe rând, în găurile unui teren de golf, din cât mai puține lovituri. Acest sport se poate practica de la vârstele cele mai mici până la cele mai înaintate. O rundă standard de golf implică parcurgerea pe jos a unei distanțe de circa 10-15 km, uneori mai mult. Regulamentul acestui sport nu impune un teren de joc standardizat. Dimpotrivă, jocul se desfășoară pe trasee de golf, fiecare având o formă particulară, conform reliefului pe care este construit. Un detaliu comun este faptul că aceste trasee au în general 9 sau 18 găuri. La nivel internațional și de concurs doar terenurile cu 18 trasee/cupe ("golf courses" — limba engleză) sunt luate în considerare. Reglementarea jocului de golf este atribuția "The R&A" The Royal and Ancient" și "USGA U.S. Golf Association".

Probele sportive de golf la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfășura pe noul Teren Olimpic de Golf ("Olympic Golf Course") din cartierul Barra da Tijuca, în Rio de Janeiro, Brazilia. Proba masculină va avea loc în perioada 11-14 august 2016, în timp ce proba feminină se va ține în perioada 17-20 august 2016. "Olympic Golf Course", construit în 2015 în Rezerva de Marapendi din cartierul Barra da Tijuca a fost estimat la un cost de 10,6 milioane de dolari. Alegerea locului a fost criticată de activiștii de mediu, fiindcă terenul corespunde vechii porțiuni din Parcul Natural Municipal din Marapendi și găzduiește, în opinia lor, peste 300 de specii pe cale de dispariție. "Olympic Golf Course" a fost proiectat de americanul Gil Hanse. Acoperă un total de 970.000 mp, pentru o capacitate de 15.000 de locuri.

În clasament pe medalii la JO conduc Statele Unite cu zece medalii, din care 3 de aur, 3 de argint și 4 de bronz. Pe locul doi se află Canada, cu o medalie de aur, și Marea Britanie, cu două medalii, din care una de argint și una de bronz.

Sportivii cei mai medaliați sunt, la masculin, americanii Henri Chandler Egan, cu o medalie de aur și una de argint, Francis Newton și Burt McKinnie (ambii din SUA), cu câte o medalie de argint și câte una de bronz. La feminin, pe primul loc se află americanca Margaret Abbott, cu o medalie de aur, urmată de compatrioatele sale, Pauline Whittier, un argint, și Daria Pratt, un bronz.

România nu a avut nicio reprezentare la acest sport până în prezent, federația noastră de specialitate fiind înființată în 2004.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: golf sporturi olimpice
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close