Antena 3 CNN Sport JO2016 Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - hochei pe iarbă

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - hochei pe iarbă

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - hochei pe iarbă
04 Aug 2016   •   10:32

Hocheiul pe iarbă este cel mai vechi și mai cunoscut sport cu mingea și crosa, existând dovezi că a fost jucat în Persia în anul 2000 î.Hr., potrivit site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român, www.cosr.ro. S-a dezvoltat în Marea Britanie, prima asociație fiind înființată la Londra, în 1886. S-a răspândit apoi în tot Imperiul Britanic și a fost recunoscut ca sport olimpic în 1908 la JO de la Londra. De atunci, a fost prezent la toate Jocurile Olimpice, cu excepția edițiilor din 1912 și 1924. Primul turneu feminin a avut loc abia în 1980, la JO de la Moscova, scrie Agerpres.

Hocheiul pe iarbă este un sport de echipă în care jucătorii încearcă să înscrie goluri prin lovirea sau împingerea unei mingi în poarta echipei adverse, cu ajutorul croselor. Două echipe formate din câte 11 jucători, plus 5 rezerve, se înfruntă pe un teren de 91,4 metri lungime și 55 de metri lățime, scopul fiind înscrierea a cât mai multor goluri. Un meci de hochei durează 70 de minute, două reprize a câte 35 de minute.

Acest sport este mai cunoscut drept "hochei". Numele "hochei pe iarbă" este utilizat în țările în care cuvântul "hochei" este, în general, rezervat pentru o altă formă a jocului, cum ar fi "hochei pe gheață" sau "hochei pe stradă". Hocheiul pe iarbă se joacă la multe turnee internaționale regulate atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Acestea sunt: Jocurile Olimpice, Jocurile Commonwealth-ului, Campionatul Mondial de Hochei, Hockey Champions Trophy și Hockey Junior World Cup. Federația Internațională de Hochei (FIH) este forul mondial care guvernează acest sport. Totodată, multe țări au competiții extinse de club pentru juniori și seniori.

Probele sportive de hochei pe iarbă la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfășura în perioada 7-20 august 2016 pe Centrul Olimpic de Hochei din Rio de Janeiro, Brazilia. Doisprezece echipe vor concura la cele două probe, respectiv masculin și feminin, acestea urmând să fie împărțite în câte două grupe de câte șase, din care primele două clasate se vor califica în semifinale.

Clasament general pe medalii la hochei pe iarbă la Jocurile Olimpice este următorul: 1. India (8 aur, 1 argint, 2 bronz — 11 total), 2. Olanda (5, 5, 6 — 16) și 3. Australia (4, 3, 5 — 12). Urmează Germania, Pakistan, Marea Britanie, Spania, RFG, Noua Zeelandă, Zimbabwe, Coreea de Sud.

Sportivii cei mai medaliați sunt sau au fost toți din India: Leslie Claudius (3 aur, 1 argint, 0 bronz — 4 total), Udham Singh (3 aur, 1 argint, 0 bronz — 4 total) și Dhyan Chand (3 aur).

Federația Română de hochei pe iarbă s-a înființat în 1990, dar până în prezent țara noastră nu a participat la Jocurile Olimpice.

La Jocurile Olimpice de la Londra 2012, medalia de aur la hochei pe iarbă în concursul masculin a fost cucerită de Germania, iar la feminin a câștigat naționala Olandei. Argintul l-au obținut Olanda (masculin) și Argentina (feminin), iar bronzul a fost luat de Australia (masculin) și Marea Britanie (feminin).

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close