Antena 3 CNN Sport JO2016 Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - tenis

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - tenis

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - tenis
04 Aug 2016   •   11:41

Tenisul de câmp a fost introdus în competiția olimpică în 1896, chiar de la prima ediție a JO, dar a fost retras din programul olimpic în anul 1924, potrivit site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român, www.cosr.ro. Abia în anul 1988, la JO de la Seul, tenisul a revenit în circuitul olimpic, unde sunt acceptați și jucătorii profesioniști, transmite Agerpres.

O formă de tenis s-a jucat încă din secolul al XI-lea, în Franța, dar actualul joc de tenis s-a dezvoltat în secolul al XIX-lea în Anglia. Ca sport modern, tenisul are două origini. Între anii 1859 și 1865, Harry Gem și prietenul său Augurio Perera au dezvoltat un joc care combina elemente de "rackets" și ale jocului spaniol "pelota". În 1874, împreună cu doi doctori de la Warneford Hospital, au fondat primul club de tenis din lume pentru a juca "pelota" pe gazonul din spatele hotelului Manor House. Publicația The Courier din 23 iulie 1884 a evidențiat unul dintre primele turnee de tenis, care s-a desfășurat pe terenurile de la Shrubland Hall.

În decembrie 1873, Walter Clopton Wingfield a inventat un joc similar, pentru amuzamentul invitaților săi la o petrecere în grădina de pe proprietatea sa de la Nantclwyd, în Llanelidan, Țara Galilor. Jocul său avea la bază vechiul sport de tenis în sală, "Jeu de paume". Conform istoricilor moderni ai tenisului, și terminologia tenisului modern deriva din acea perioadă, deoarece Wingfield a împrumutat și numele și o mare parte a vocabularului francez al tenisului regal și le-a aplicat noului joc.

Primele campionate de la Wimbledon, Londra, au avut loc în anul 1877. În 21 mai 1881, s-a format Asociația națională a tenisului de câmp a Statelor Unite ale Americii (în prezent poarta denumirea de "United States Tennis Association") pentru a standardiza regulile și a organiza competiții. Campionatul național american de tenis masculin la simplu sau U.S. Open a fost organizat pentru prima dată în 1881 la Newport, Rhode Island. Campionatul național american de tenis feminin la simplu s-a organizat pentru prima dată în 1887. Tenisul a fost un sport popular și în Franța, unde s-a organizat pentru prima dată turneul French Open în 1891. Astfel, Wimbledon, U.S. Open, Australian Open și French Open au devenit și au rămas cele mai prestigioase evenimente în tenis. Împreună, aceste patru competiții poartă denumirea de Grand Slam (un termen împrumutat din bridge).

Tenisul de câmp este un sport jucat fie între doi jucători (simplu), fie între două echipe a câte doi jucători (dublu). Jucătorii folosesc o rachetă pe bază de racordaj pentru a lovi peste fileu o minge de cauciuc acoperită cu pâslă, mingea trebuind să ajungă în terenul adversarului.

Tenisul este jucat, în prezent, indiferent de bani sau de vârstă, în multe țări de pe glob. În mod remarcabil, în afara adoptării sistemului "Tiebreaker", regulile sale au rămas neschimbate din 1890.

Probele sportive de tenis de câmp la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfășura în perioada 6-14 august 2016 pe Centrul Olimpic de Tenis din Rio de Janeiro în Brazilia. Se vor disputa cinci probe sportive: simplu și dublu atât masculin, cât și feminin, precum și dublu mixt.

Clasamentul general pe medalii la tenis la Jocurile Olimpice: 1. SUA (20 aur, 5 argint, 11 bronz — 36 total), 2. Marea Britanie (17 aur, 15 argint, 12 bronz — 44 total), 3. Franța (5 aur, 6 argint, 8 bronz — 19 total). Urmează în clasament: Africa de Sud, Germania, Rusia, Chile, Elveția, Spania, Australia.

Sportivii cei mai medaliați sunt, la masculin, britanicul Reginald Doherty (3 aur, un bronz), compatriotul său Vincent Richards (două aur, un argint) și britanicul Lawrence Doherty și sud-africanul Charles Lyndhurst Winslow (câte două de aur și câte un bronz). La feminin, surorile americance Venus și Serena Williams au câte patru medalii de aur, fiind urmate de americanca Lawrence Doherty și franțuzoaica Suzanne Lenglen (câte două de aur și câte un bronz).

Alți tenismeni celebri participanți și medaliați la Jocurile Olimpice: Arthur Gore, Max Décugis, Steffi Graf, Roger Federer, Andy Murray, Victoria Azarenka, Miloslav Mecír, Arantxa Sánchez Vicario, Conchita Martínez, Jana Novotná, Stefan Edberg, Goran Ivanisevic.

România a avut reprezentanți în întrecerile de tenis la edițiile Jocurilor Olimpice din 1924, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008 și 2012, nereușind să obțină vreo medalie olimpică.

La Jocurile Olimpice de la Londra 2012 au luat medaliile de aur Andy Murray — simplu masculin (Marea Britanie), Bob și Mike Bryan — dublu masculin (SUA), Serena Williams — simplu feminin (SUA), Serena și Venus Williams — dublu feminin (SUA) și Victoria Azarenka și Max Mirnyi — dublu mixt (Belarus).

×
Subiecte în articol: tenis sporturi olimpice
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close