Antena 3 CNN Sport JO2016 Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - tenis de masă

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - tenis de masă

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - tenis de masă
04 Aug 2016   •   13:00

Tenisul de masă are o istorie unică și deosebit de interesantă. Potrivit site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român, www.cosr.ro, se crede că tenisul de masa a fost inventat de nobilimea engleză prin 1880, ca un sport de relaxare după-masă. În prezent, tenisul de masă este unul dintre cele mai rapide sporturi, cu cei mai mulți practicanți dintre toate disciplinele sportive, scrie Agerpres.

Site-ul www.frtenismasa.ro notează că cea dintâi perioadă a istoriei acestui sport este plasată între 1880 și 1904, perioadă în care noul joc a devenit una din marile pasiuni ale sfârșitului de secol, provocând reacții pro și contra de o intensitate rar întâlnită, pentru ca apoi, până în 1922, să intre într-un anonimat deplin, dispărând din preocupări la fel de brusc cum apăruse. Noua aventură începe în 1922, când tenisul de masă revine în actualitate și evoluează spre campionate mondiale — printre puținele care au o longevitate, fără întrerupere, de peste jumătate de veac, pătrunzând, în 1988, și viitoarele denumiri: tenis miniatural, de sală; joc de masă, de salon; ping-pong; pom-pom; puch-ball; gossima, cea mai folosită fiind desigur ping-pong. Data de 15 ianuarie 1926 este o zi memorabilă pentru istoria tenisului de masa, atunci punându-se prima semnătură pe actul de naștere al viitoarei Federații Internaționale și al Campionatelor Mondiale. Deși primul Campionat Mondial a avut loc la Londra, în 1926, tenisul de masă a fost inclus în programul olimpic abia la JO de la Seul, în 1988.

Probele sportive de tenis de masă la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfășura în perioada 6-17 august 2016 pe Pavilionul 3 din Riocentro în Rio de Janeiro, Brazilia. Probele cu cele trei medalii care vor fi acordate, aur, argint și bronz, sunt următoarele: simplu masculin, simplu feminin, echipe masculin și echipe feminin.

Clasamentul general pe medalii olimpice este dominat de R.P. Chineză, cu un total de 47 de medalii, din care 24 de aur, 15 de argint și 8 de bronz. La mare distanță se află Coreea de Sud, cu 18 medalii (3 aur, 3 argint,12 bronz) și Suedia, cu 3 medalii (câte una din fiecare strălucire). Celelalte țări care urmează în clasament nu au obținut nicio medalie olimpică de aur, ci numai de argint sau de bronz: Germania, R.P.D. Coreeană, Singapore, Franța, Hong Kong, Japonia etc.

Sportivii cei mai medaliați sunt toți din R.P. Chineză: masculin — Hao Wang (2 aur, 3 argint), Guoliang Liu (2 aur, 1 argint, 1 bronz) și Liqin Wang (2 aur, 2 bronz); feminin — Wang Nan (4 aur, un argint), Deng Yaping (4 aur) și Zhang Yining (4 aur).

România a fost reprezentată în premieră în competiția olimpică de tenis de masă în 1992, la JO de la Barcelona, iar de atunci sportivii noștri nu au mai lipsit de la nicio ediție a JO. La JO de la Londra 2012, Adrian Crișan a jucat în sferturile de finală, obținând cel mai bun rezultat olimpic românesc la acest sport de până acum. 
La Jocurile Olimpice de vară din 2012 de la Londra, la tenis de masă R.P. Chineză a ocupat primul loc cu șase medalii (4 aur, 2 argint). Japonia și Coreea de Sud s-au clasat pe locul doi cu cîte un argint, fiind urmate de Germania și Singapore cu câte un bronz. La "simplu masculin", chinezii au ocupat primele două poziții, prin Zhang Jike și Wang Hao, pe locul trei clasându-se germanul Dimitrij Ovtcharov. La "simplu feminin", chinezoaicele au dominat întrecerea, prin Li Xiaoxia și Ding Ning, iar pe locul al treilea situându-se Feng Tianwei din Singapore.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: tenis de masa sporturi olimpice
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close