Antena 3 CNN Sport JO2016 Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - tir cu arcul

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - tir cu arcul

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - tir cu arcul
Sursa foto: Foto: Pixabay
04 Aug 2016   •   09:32

Tirul este un sport care testează competența concurenților în trasul la țintă și în care viteza și acuratețea joacă un rol foarte important. Poate fi practicat atât cu arme de foc (pistol, pușcă), cât și cu arcul, scrie Agerpres.

Tir cu arcul

Este o altă disciplină componentă a tirului, alături de tir sportiv.

Tirul cu arcul este unul dintre cele mai vechi sporturi practicate, dar care a dispărut aproape odată cu dezvoltarea civilizației. Există documente care atestă că a fost sportul favorit al faraonilor egipteni în cea de-a 18-a dinastie (1567-1320 î.Hr.), dar și al nobilimii chineze. Mult mai târziu, englezii au scris despre întrecerile la acest sport. A apărut pentru prima dată în programul olimpic în 1900 și a fost menținut la alte trei ediții ale JO, în 1904, 1908 și 1920. După o absență de 52 de ani, tirul cu arcul a fost reintrodus în competiția olimpică în 1972, la Munchen, și a rămas până în prezent.

Tirul cu arcul este un sport practicat în prezent în peste 140 de țări.

Obiectivul întrecerii este simplu: să tragi săgețile cât mai aproape de centrul țintei. Ținta olimpică are 122 de centimetri în diametru și este împărțită în zece cercuri concentrice, centrul auriu, care valorează 10 puncte, măsurând 12,2 centrimetri. Arcașii trag de la o distanță de 70 de metri. Concursul începe cu o rundă preliminară în urma căreia se stabilesc capii de serie și țările calificate pentru competiția pe echipe. Apoi se joacă în sistem knock-out cu un nou sistem de punctaj: cel mai bun din cinci seturi, fiecare set fiind constituit din trei săgeți pentru fiecare sportiv. În concursul pe echipe, primele patru echipe din runda preliminară se califică automat pentru sferturile de finală, iar locurile 5-12 își dispută celelalte patru locuri din faza eliminatorie. Echipele sunt formate din câte trei sportivi și concurează între ele pe sistemul cel mai bun scor din 24 de săgeți.

Probele sportive de tir cu arcul la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfășura în perioada 6-12 august 2016 pe Sambadromul Marques de Sapucai din Rio de Janeiro, Brazilia. Sunt patru probe: individual (masculin/feminin), echipe (masculin/feminin).

În clasamentul general pe medalii, la tir cu arcul, pe primele locuri se află Coreea de Sud (19 aur, 9 argint, 6 bronz — 34 total), SUA (14, 10, 8 — 32) și Belgia (11, 6, 3 — 20). Urmează Franța, Marea Britanie, Italia, R.P. Chineză, fosta URSS, Finlanda și Ucraina.

Sportivii cei mai medaliați sunt, la masculin, belgienii Hubert Van Innis (6, 3, 0 — 9) și Louis van de Perck (2, 2, 0 — 4) și francezul Julien Brule (1, 3, 1 — 5). La femei, primele trei locuri sunt ocupate de sportivele sud-coreence Soo-Nyung Kim (4, 1, 1 — 6), Sung-Hyun Park (3, 1, 0 — 4) și Mi-Jin Yun (3, 0, 0 — 3).

România a fost reprezentată la Jocurile Olimpice la disciplina tir cu arcul doar o singură dată, în 2008, la Beijing, unde Alexandru Bodnar, cel mai tânăr participant la cei 18 ani ai săi, a ocupat locul 31, din 64 de concurenți.

La Jocurile Olimpice de la Londra 2012 au obținut aurul olimpic, la masculin, Oh Jin-hyek (Coreea de Sud) și echipa Italiei (Michele Frangilli, Marco Galiazzo, Mauro Nespoli), iar la feminin Ki Bo-Bae (Coreea de Sud) și echipa Coreei de Sud (Choi Hyeon-ju, Ki Bo-bae, Lee Sung-jin).

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: jocurile Olimpice de la Rio istoric
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close