Antena 3 CNN Sport JO2016 Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - triatlon

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - triatlon

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - triatlon
04 Aug 2016   •   11:02

Triatlonul este un sport compus din trei discipline: natație, ciclism și alergare. Aceste probe au loc fără întrerupere, fiind tot timpul cronometrate, potrivit Agerpres.

Sportul a fost inventat ca o alternativă de antrenament pe pistă la începutul anilor '70, la un club din SUA, San Diego Track Club California, potrivit site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român,www.cosr.ro. În 1989, a fost fondată Uniunea Internațională de Triatlon (ITU), în Franța, și tot atunci s-au stabilit distanțele oficiale pentru cele trei probe pe care le presupune triatlonul: 1.500 metri înot, 40 km ciclism și 10 km alergare. În prezent, există peste 120 de federații naționale afiliate ITU.

Debutul în programul olimpic a fost la JO de la Sydney, în 2000. Atunci, peste jumătate de milion de spectatori au ieșit pe străzile din orașul australian pentru a vedea prima probă de Triatlon Olimpic din istorie.

Primele forme de triatlon datează, însă, de prin anul 1920, atunci când în Franța au apărut câteva competiții care combinau cele trei discipline: înot, alergare și bicicleta. La vremea aceea, competițiile se numeau "Le trois sports". Aceste concursuri au evoluat până la forma modernă a triatlonului care a apărut în 1974, în San Diego. În următorul deceniu, popularitatea triatlonului a continuat să crească și a câștigat foarte rapid recunoașterea la nivel mondial.

În România, triatlonul este un sport relativ tânăr, dar a devenit foarte popular în ultimii ani. Numărul de practicanți și de cluburi cu secții de triatlon a crescut spectaculos, iar dacă în 2008 existau doar două competiții de triatlon în țara noastră și câteva zeci de participanți, în ultimii ani au fost organizate peste zece astfel de evenimente, cu sute de participanți.

Pentru o abordare corectă a tuturor disciplinelor triatlonului (înot, bicicletă, alergare) este necesar un echipament specific fiecărei probe. Astfel, în funcție de temperatura la care se desfășoară concursul, echipamentul poate fi compus din: costum neopren (înot), costum Trisuit — specific disciplinei triatlon (bicicletă) și costum Trisuit sau pantaloni alergare și tricou (alergare).

Probele sportive de triatlon la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfășura în perioada 18-20 august 2016, la Fortul Copacabana, Brazilia. Un număr de 55 de atleți vor concura în fiecare din probele masculine și feminine. Nu există calificări, ci doar o singură cursă.

În clasamentul general pe medalii olimpice la triatlon conduce Elveția (două aur, două bronz), fiind urmată de Australia (un aur, două argint, două bronz) și Noua Zeelandă (câte o medalie din fiecare metal prețios). Urmează, în ordine, Canada, Germania, Marea Britanie, Austria, Portugalia, Spania, Suedia, Cehia și SUA.

Sportivii cei mai medaliați sunt, la masculin, canadianul Simon Whitfield (un aur, un argint), britanicul Alistair Brownlee (un aur) și neo-zeelandezul Bevan Docherty (un argint, un bronz). La femei conduc elvețianca Nicola Spirig, australianca Emma Snowsill și austriaca Kate Allen (câte un aur de fiecare).

Federația Română de Triatlon a fost înființată oficial în 2012, după ce triatlonul a ieșit de sub tutela Federației Române de Ciclism. Până în prezent, țara noastră nu a fost reprezentată în întrecerile olimpice de triatlon.

La Jocurile Olimpice de la Londra 2012 au obținut aurul în proba masculină Alistair Brownlee (Marea Britanie), iar în proba feminină Nicola Spirig (Elveția). Medaliile de argint au fost luate de sportivii din Spania și Suedia, iar cele de bronz de cei din Marea Britanie și Australia.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: sporturi olimpice
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close