Antena 3 CNN Sport JO2016 Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - volei

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - volei

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - volei
04 Aug 2016   •   11:51

Voleiul a fost inventat în 1893-1895 de către profesorul William G. Morgan de la Colegiul Springfield din Massachusetts, SUA, ca o variantă mai puțin obositoare a baschetului, având la bază un foarte vechi joc italian și așa-numitul "Faustball" german. El a numit acest joc "Mintonette". În 1896 se juca deja în Japonia, iar în următorii 20 de ani s-a dezvoltat rapid în întreaga lume. În România este menționat prin 1920, spunându-i-se "mingea bombă", scrie Agerpres.

Mult mai târziu, a fost inclus în programul olimpic de Jocurile Olimpice de vară din 1964 de la Tokyo, potrivit site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român, www.cosr.ro.

Al doilea în lume ca popularitate, voleiul este un sport în care două echipe, separate de un fileu înalt, trebuie să treacă mingea deasupra acestuia, folosindu-se doar mâinile, cu scopul de a face ca mingea să atingă terenul advers. Fiecărei echipe îi sunt permise doar trei lovituri pentru a trimite mingea către terenul celeilalte echipe. Un punct se câștiga dacă mingea atinge terenul advers sau dacă nu respectă regula celor trei atingeri. O echipă de volei este alcătuită din șase jucători. Se joacă trei seturi câștigătoare din cinci, fiecare set a câte 25 de puncte; în caz de egalitate 24-24 se continuă setul până în momentul în care una din cele două echipe obține o diferență de două puncte (29-27, 31-29 etc). În cazul în care este nevoie de jucarea ultimului set pentru desemnarea câștigătorului, acesta se joacă până la 15 (sau până la o diferență de două puncte).

Voleiul reprezintă o activitate ce s-a ridicat de la jocul cu mingea pe plajă la rangul unui joc sportiv care a câștigat toate continentele și milioane de adepți, fiind cuprins în marile competiții ale globului (Jocuri Olimpice, campionate mondiale și continentale, universiade etc.). Presupune o temeinică pregătire atletică, forță, viteză și detentă, spirit de anticipare și clarviziune, reflex și inteligență tactică.

Probele sportive de volei la Jocurile Olimpice de vară din 2016 includ partidele de volei în sală, care se vor disputa pe Arena Maracanăzinho în perioada 6-21 august 2016, în timp ce partidele de volei pe plajă vor avea loc în perioada 6-18 august la Arena Copacabana, pe plaja Copacabana. Se vor acorda medalii la probele de echipă masculin și feminin, în sală și pe plajă.

Clasamentul general pe medalii la volei la Jocurile Olimpice, de-a lungul timpului, la masculin și la feminin, este următorul: 1. URSS (7 aur, 4 argint, un bronz — 12 total), 2. Brazilia (4 aur, 3 argint,2 bronz — 9 total), 3. Japonia (3 aur, 3 argint, 3 bronz — 9 total). Pe locurile următoare se află SUA — 8 medalii, Cuba și R.P. Chineză — 5 medalii, Rusia — 6 medalii, Polonia — 3 medalii, Italia — 5 medalii etc. România se află pe locul al 17-lea, alături de Argentina, Coreea de Sud și R.P.D. Coreeană cu câte un bronz.

Cei mai medaliați sportivi la olimpiade sunt americanul Charles Kiraly (3 de aur), brazilianul Gilberto Godoy Filho (un aur, două argint) și cubaneza Regla Torres (3 de aur).

România a fost reprezentată la trei ediții ale JO. În 1964, naționala masculină și cea feminină s-au clasat pe locurile 4, în 1972 s-a calificat doar reprezentativa masculină și a încheiat competiția olimpică pe poziția a cincea, iar în 1980 au fost prezente atât naționala feminină, cât și cea masculină, voleibaliștii noștri cucerind medalia de bronz. La JO de la Moscova din 1980, echipa României care a cucerit medalia de bronz a avut următoarea componență: Marius Căta-Chițiga, Corneliu Chifu, Laurențiu Dumănoiu, Gunther Enescu, Dan Gîrleanu, Sorin Macavei, Viorel Manole, Florin Mina, Corneliu Oros, Neculae Pop, Constantin Sterea, Nicu Stoian.

La Jocurile Olimpice de la Londra 2012 au cucerit aurul olimpic, la volei în sală, la masculin, Federația Rusă, în componența Nikolay Apalikov, Taras Khtey, Sergey Grankin, Sergey Tetyukhin, Aleksandr Sokolov, Yury Berezhko, Aleksandr Butko, Dmitriy Muserskiy, Dmitriy Ilinikh, Maxim Mikhaylov, Aleksandr Volkov, Aleksey Obmochaev. La feminin, a luat aurul olimpic echipa Braziliei, în componența: Fabiana Claudino, Dani Lins, Paula Pequeno, Adenizia da Silva, Thaísa Menezes, Jaqueline Carvalho, Fernanda Ferreira, Tandara Caixeta, Natália Pereira, Sheilla Castro, Fabiana de Oliveira, Fernanda Garay. La volei pe plajă a câștigat, la masculin, echipa Germaniei (Julius Brink și Jonas Reckermann), iar la feminin echipa Statelor Unite (Kerri Walsh Jennings și Misty May-Treanor).

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: sporturi olimpice
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close