Antena 3 CNN Sport "M-am rugat la Dumnezeu să mă ajute!" | Povestea alpinistului hunedorean Adrian Ahriţculesei, care a reuşit să cucerească vârful Everest

"M-am rugat la Dumnezeu să mă ajute!" | Povestea alpinistului hunedorean Adrian Ahriţculesei, care a reuşit să cucerească vârful Everest

Alpinistul hunedorean Adrian Ahriţculesei a reușit recent să cucerească vârful Everest, cel mai înalt de pe Pământ, situat la o altitudine de 8848 de metri deasupra nivelului mării.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mai 2024   •   09:45

Ascensiunea sa a durat aproape 12 ore.

El a atins vârful săptămâna trecută, în noaptea de joi spre vineri.

Românul a urcat în varianta sport, transportându-și singur materialele necesare și mâncarea. 

Adrian Ahrițculesei are 40 de ani și trăiește în Petroșani.

El a terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport, lucrează ca optometrist și spune că încearcă să păstreze un echilibru între pasiunea pentru alpinism, slujbă și familie.

Alpinistul Adrian Ahrițculesei: "A fost expediția vieții mele"

"Pot să spun că a fost cea mai grea expediție a mea de până acum. Am fost plecat în expediția vieții mele, una foarte îndrăzneață și foarte, foarte costisitoare. Această reușită a mea are în spate foarte multe ore de muncă, de antrenament, de sacrificii, într-un cuvânt disciplină. Fără disciplină nu poți să reușești, indiferent de domeniu (...)

Pentru această expediție am început să mă pregătesc de anul trecut. Din luna august am încercat să fac cel puțin cinci-șase antrenamente pe săptămână. Antrenamentele constau în alergări și exerciții de forță cu greutatea proprie.

Eu am terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport, deci am știut să-mi fac un plan de antrenament.Este un plan pe care l-am gândit în așa fel încât să ajung într-o formă sportivă optimă la jumătatea lunii mai când presupuneam eu că o să atac vârful Everest (...)

A fost foarte frig (în timpul ascensiunii), temperaturile au fost cuprinse undeva între -20 și -30 de grade Celsius. Atunci când am plecat noi spre vârf, era un vârf foarte puternic, undeva la 35 - 40 de kilometri pe oră, iar temperatura resimțită a fost mult mai scăzută.

Alpinistul Adrian Ahrițculesei: "M-am rugat la bunul Dumnezeu să mă ajute să mă întorc sănătos"

Dar cu încredere în Dumnezeu am reușit să îmi  ating obiectivul. În vârf, am avut un sentiment de împlinire, o foarte mare bucurie. Însă a trebuit să rămân concentrat, pentru că pe vârf ești la abia jumătatea drumului și marea majoritate a accidentelor pe munte se petrec la coborâre, pentru că poate să se instaleze relaxarea.

Deci, a trebuit să rămân foarte concentrat și m-am bucurat abia când am ajuns în tabăra de bază, care este situată la 5356 de metri.

După ce ți-ai atins obiectivul, te concentrezi doar la coborâre. M-am rugat la bunul Dumnezeu să mă ajute să ajung sănătos în tabără și uite că totul la decurs conform planului și a ieșit totul bine", a spus Adrian Ahrițculesei la Antena 3 CNN.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
MAE a refuzat intrarea în țară a unei delegații de la Kremlin. Rusia amenință
x close