Antena 3 CNN Sport Tenis Mingile lovite de Nadal se învârtesc în aer de până la 5000 de ori pe minut

Mingile lovite de Nadal se învârtesc în aer de până la 5000 de ori pe minut

Mingile lovite de Nadal se învârtesc în aer de până la 5000 de ori pe minut
Sursa foto: RAFAEL NADAL
18 Mar 2009   •   16:03

Numărul unu mondial la tenis, spaniolul Rafael Nadal, se mai poate mândri cu încă un clasament în care se află pe primul loc. El este jucătorul de tenis care imprimă cele mai multe rotaţii pe minut mingilor pe care le loveşte, maximul atins fiind de 5000. Un jucător obişnuit face mingea să se rotească de 2500 de ori pe minut, în timp ce al doilea jucător ATP, Roger Federer, atinge 4000.
Sistemul care a măsurat numărul de rotaţii pe minut a fost inventat de un specialist american, John Yandel, şi a fost pus în practică la Australian Open în acest an, analizând loviturile jucătorilor înscrişi în joc. Rezultatele sunt considerate surprinzătoare, deoarece nu se credea că Nadal se află atât de sus în neobişnuitul clasament, potrivit Mediafax.
Chiar dacă au atins aceste numere impresionante, Nadal şi Federer nu ating 5000, respectiv 4000 de rotaţii la fiecare lovitură, ci se situează, în medie, la 2700-3000.
"Nadal nu are nici un avantaj tehnologic, aşa cum s-a insinuat într-un articol, în care s-a făcut aluzie la corzile monofilament. Racheta cu care joacă el este una normală, se află pe piaţă. Ceea ce se întâmplă este că tipologia jucătorului s-a schimbat, înainte nu erau atât de bine pregătiţi fizic. Revoluţia a fost provocată şi de rachete, care îţi permit să ai un control mai mare", a explicat Xavier Aguado Jodar, profesor la Facultatea de Ştiinţe în Sport, de la Universitatea Castilla-La Mancha.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rafael Nadal Roger Federer ATP
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close