Antena 3 CNN Sport Tenis Șoc în lumea tenisului: Maria Sharapova, prinsă dopată. Ce efect avea medicamentul pe care îl folosea

Șoc în lumea tenisului: Maria Sharapova, prinsă dopată. Ce efect avea medicamentul pe care îl folosea

Șoc în lumea tenisului: Maria Sharapova, prinsă dopată. Ce efect avea medicamentul pe care îl folosea
07 Mar 2016   •   22:21

Lumea tenisului e în stare de șoc. Asta după ce fostul număr 1 mondial Maria Sharapova, a anunțat că a fost găsită pozitivă la un test antidoping făcut în timpul Australian Open, primul turneu de mare șlem al anului.

"Acum câteva zile am primit o scrisoare de la ITF (Federația Internațională de Tenis, n.red.) potrivit căreia am picat un test antidoping la Australian Open. Am picat testul și îmi asum întreaga responsabilitate. În ultimii zece ani am primit un medicament de la medicul meu, de la medicul familiei, medicament numit Mildronat și acum câteva zile, după ce am primit scrisoarea de la ITF, am aflat că are un alt nume, Meldonium, ceea ce nu am știut. E foarte important să știți că vreme de zece ani, acest medicament nu a fost lista interzisă a WADA, l-am luat legal. Dar pe 1 ianuarie, regulile s-au schimbat, iar Meldonium a devenit o substanță interzisă, ceea ce nu am știut. Am făcut o greșeală uriașă, mi-am dezamăgit fanii, știu că prin aceasta vor fi consecințe și nu vreau să-mi termin cariera astfel și sper că mi se va oferi o altă șansă să joc. Știu că mulți dintre voi se așteptau să-mi anunț retragerea, dar dacă aș fi vrut să fac asta, nu s-ar fi întâmplat într-un hotel din Los Angeles, cu un covor atât de urât. Îmi asum întreaga responsabilitate, pentru că vorba de corpul meu, cred că e foarte important să ai echipă importantă în jur, cu doctori, dar la finele zilei, totul îți revine. Am primit o scrisoare pe 22 decembrie un email de la WADA cu un link unde poți vedea substanțele interzise pentru 2016 și nu m-am uitat la acea listă. Nu știu care vor fi consecințele, e totul foarte nou pentru mine, abia am primit scrisoarea și voi colabora cu ITF. Nu știu când mă voi întoarce în circuit, depinde de procesul pe care îl vom avea cu ITF. La început am primit substanțele în 2006, am avut ceva probleme de sănătate, răceam mereu, aveam deficiențe de magneziu și rezultate de EKG neregulate, am un istoric familial cu diabet, cu semne de diabet", a declarat Maria Sharapova, într-o conferință de presă.

Ce este drogul pe care folosea Sharapova

Meldonium, THP, MET-88, Mildronats sau Quaterine este un medicament anti-ischemic fabricat de o companie farmaceutică din Letonia. Este folosit în Lituania și în Federația Rusă, dar nu a fost aprobat de Administrația pentru Mâncare și medicamente din SUA.

Meldonium e folosit clinic pentru a trata angina și infarctul miocardic. Primele teste clinice făcute pentru a testa eficiența unei combinații de meldonium și lisinopril, pentru a trata crizele cronice de inimă datează din 2005. Raportul a demonstrat că cele două medicamente combinate pot îmbunătăți calitatea vieții, capacitatea de exercițiu și mecanismul circulației periferice ale pacienților cu probleme cardiace cronice.

Cum s-a drogat Agassi

Fostul tenisman american Andre Agassi a recunoscut că a fost depistat pozitiv cu un drog puternic în 1997 şi că a minţit autorităţile sportive pentru a evita o suspendare pentru dopaj, conform autobiografiei sale din care The Times a publicat mai multe fragmente, scria în 2009, Prosport.

Deţinător a opt titluri de Grand Slam, Agassi afirmă că a fost dependent de metamfetamină, un drog sintetic, care provoacă euforia, în momentele în care avea probleme în carieră.

Campionul de 39 de ani a mărturisit că a detestat mereu să joace tenis şi că a trăit cu teama unui tată violent.

În cartea care în SUA va apărea subt titlul "Open: an autobiography", la 9 noiembrie, "Puştiul din Las Vegas" explică faptul că a luat "crystal meth" (alt nume al metamfetaminei) în 1997, deoarece nu mai era în formă şi avea probleme în căsnicia cu actriţa Brooke Shields.

El povesteşte în detaliu cum a consumat acest drog pentru prima oară, acasă la el, cu complicitatea asistentului său, un anume "Slim", şi cum a fost cuprins de euforie. "Nu m-am simţit niciodată atât de plin de viaţă, plin de speranţă şi cu atâta energie", scrie Agassi.

După un control antidoping pozitiv, el a minţit ATP, evitând astfel sancţiuni ce i-ar fi putut compromite cariera: trei luni de suspendare pentru consum de droguri recreative. "Am trimis o scrisoare la ATP în care i-am informat că Slim era un consumator de droguri şi că punea metamfetamină în sucuri, lucru adevărat. Însă am adăugat că am băut din întâmplare. Mi-a fost ruşine şi mi-am promis că această minciună va pune capăt la tot", susţine Agassi.



×
Subiecte în articol: Maria Sharapova tenis dopaj
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close