Antena 3 CNN Sport Trei noi ramuri sportive recunoscute oficial în România

Trei noi ramuri sportive recunoscute oficial în România

De astăzi, paleta sporturilor oficial recunoscute în ţara noastră se lărgeşte cu trei noi discipline.

Trei noi ramuri sportive recunoscute oficial în România
de Alexandra Dima    |    08 Apr 2022   •   14:51

Ministerul Sportului a anunțat vineri că a recunoscut oficial practicarea în România a trei noi ramuri sportive: skateboard, arc istoric și roundnet.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sportului, esența ramurii de sport „skateboard” este dată de rularea pe o suprafață plană, având ca suport o „placă” pe patru roți. Acest sport poate fi practicat atât pe stradă, ca mijloc de transport, dar mai ales în skate park-uri, acestea reprezentând o atracție inclusiv pentru neprofesioniști.

Skateboard-urile sunt alcătuite dintr-o parte principală - placa - realizată fie din lemn (cel mai adesea straturi de arțar, lipite între ele cu o rășină epoxidică), fie din plastic rezistent și flexibil, cu o formă concavă, cu extremitățile ridicate. Pe aceasta sunt atașate cele două axe cu șuruburi, la capătul cărora sunt cele 4 roți, fiecare cu câte 2 rulmenți.

Probele competițiilor de skateboard sunt de nivel olimpic: street și park.

Ministerul precizează că arcul istoric cuprinde modele ce imită arcurile de luptă din istoria diferitelor regiuni și pot fi realizate din coarne ale animalelor sau lemn de diferite esențe. În trecut, corzile erau realizate din in, cânepă și din vene de cai sau vite, iar în prezent se fabrică din material sintetic.

Roundnet-ul, unul dintre cele mai noi sporturi din România

Potrivit Ministerului, roundnet-ul este un sport nou, apărut în 1989 în SUA și care cunoaște o popularitate largă la nivel internațional. De aproximativ 5 ani, se practică și în România.

„Jocul de roundnet se desfășoară între două echipe formate din 2 coechipieri, folosind un set de roundnet format dintr-o trambulină rotundă (fileu) și o minge. Jocul începe prin lovirea mingii înspre fileu de către jucatorul care servește. Jucătorii pot să lovească mingea cu orice parte a corpului. După ce mingea sare din fileu, posesia se schimbă, iar echipa aflată în posesie are dreptul la maximum 3 atingeri alternative (pase între coechipieri), pentru a returna mingea pe fileu. Punctul continuă atâta timp cât echipele reușesc să returneze mingea pe fileu cu succes. Punctul se pierde în cazul în care mingea nu este returnată pe fileu sau lovește bara sau un jucător atinge kit-ul de joc”, anunță ministerul.

Echipele stau de o parte și de alta a kit-ului de joc, la începutul unui punct, la o distanță de minimum 213 cm (7 ft) și se pot deplasa liber pe toată suprafața de joc disponibilă în timpul punctului, interferențele ducând la rejucarea punctului.

Set-ul se joacă până la 11, 15 sau 21 de puncte, cu diferență de 2 puncte în caz de egalitate la final de set, după cum se stabilește la începutul jocului.

În baza recunoaşterii oficiale, practicanţii acestor ramuri de sport se pot constitui în asociaţii cluburi sportive, ulterior federaţie sportivă naţională, şi pot participa la întreceri demonstrative şi competiţii, potrivit legii.

Pentru înfiinţarea federaţiei sportive naţionale, activitatea în ramura de sport recunoscută oficial trebuie să se desfăşoare în mod organizat timp de cel puţin 3 ani de la recunoaşterea oficială a practicării respectivei ramuri de sport în România.

×
Subiecte în articol: arc istoric skateboard roundnet
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close